Martin Schulz: ieşirea Greciei din zonă euro nu se pune în discuţie

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat, miercuri, că ieşirea Greciei din zona euro nu se pune în discuţie, criticând totodată şi afirmaţiile ”iresponsabile” venite dinspre Bruxelles sau Berlin, care sunt de natură să-i împingă pe alegători ”în braţele forţelor radicale”, relatează Mediafax.

”Dezbaterile şi speculaţiile iresponsabile cu privire la Grexit (ieşirea Greciei din zonă euro) chiar nu ajută", a afirmat Schulz într-un interviu pentru Die Welt.

Anunţul preşedintelui PE are loc în contextul în care, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a sugerat, săptămâna trecută, că este pregătită să lase Grecia să iasă din zonă euro. În plus, formaţiunea greacă de extremă stânga, Syriza, a anunţat că va repune în discuţie măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali, (troica UE-BCE-FMI), dacă va câştiga alegerile legislative de pe 25 ianuarie.

Dar Martin Schulz a respins posibilitatea ridicată de Angela Merkel, adăugând că astfel de recomandări ”nesolicitate” şi ”iresponsabile” îi pot împinge pe alegători în braţele forţelor radicale.

"Trebuie să fie clar pentru toţi: nu se pune în discuţie o ieşire din euro. Recomandările nesolicitate care le oferă oamenilor din Grecia sentimentul că nu ei sunt cei care îşi decid viitorul prin intermediul votului, ci Bruxellesul sau Berlinul, îi împing, de altfel, pe alegători în braţele forţelor radicale", a afirmat Martin Schulz.

Însă politicienii de la Berlin nu au dezminţit aceste informaţii, ci doar au precizat că Guvernul german nu va iniţia o dezbatere în acest sens. Totodată, la Atena, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a susţinut că vrea să solicite încă un împrumut pentru Grecia, în valoare de 240 de miliarde de euro şi să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice.

Formaţiunea Syriza şi-a construit popularitatea pe fondul celor cinci ani de recesiune, taxe mărite şi şomaj uriaş din Grecia. În aceste condiţii, Tsipras a susţinut că, în cazul în care va ajunge la un acord cu troica, instituţiile creditoare vor trebui să fie cele care ”dansează” după pasul guvernului de la Atena.

Cele mai multe state europene au sesizat pericolele purtate de recesiunea din Grecia, cât şi faptul că o ieşire a statului din blocul monetar ar crea o instabilitate economică în blocul monetar european. Economiştii au apreciat că ieşirea din zona Euro a Greciei ar putea spori problemele economice ale zonei Euro, în timp ce troica şi-ar putea îndrepta atenţia către alte state cu dificultăţi economice, precum Cipru, Spania sau Italia.

”Ar fi un precedent periculos dacă Grecia ar părăsi zona euro, pentru că acest lucru ar stimula şi alţi membri ai blocului monetar să facă acelaşi lucru, acesta fiind primul pas către dispariţia euro. Pierderea unui membru al familiei ar deschide o cutie a Pandorei ”, a declarat Carsten Brzeski, analist şef al ING-diba din Frankfurt.

Chiar dacă majoritatea ţărilor UE nu vor să se gândească la ieşirea din zona Euro, articolul 50 al Tratatului de la Lisabona precizează că un membru poate decide să se retragă din blocul european dacă o face în concordanţă cu propria Constituţie. Însă integrarea a fost proiectată ca fiind o mişcare ireversibilă, iar Tratatele UE nu conţin niciun cadru legal care să permită unei ţări să se desprindă de la blocul monetar.