Moscova ar viza insulele strategice Aland, de unde ar putea controla întregul spaţiu aerian al Balticii

(STEPHAN AGOSTINI / AFP / Getty Images)

Moscova ar putea controla întregul spaţiu aerian al ţărilor limitrofe Mării Baltice, adică a 12-a parte a întregii Europe continentale, dacă ar obţine controlul asupra a doua mici insule din arhipelagul Aland, potrivit publicaţiei italiene Corriere della Sera, citată de Unian.

Insulele Aland reprezintă o regiune autonomă finlandeză, demilitarizată, cu capitala la Mariehamn. Au o singura limba oficială: suedeza. Legea cu privire la autonomia insulelor Aland este parte integrantă a constituţiei Finlandei.

Aproximativ 25.000 de locuitori trăiesc aici la o distanţă de 50 km de coasta suedeză, la 70 de km de cea finlandeză şi la 1.141 km de Rusia, căreia insulele Aland i-au aparţinut pe vremea Imperiului Ţarist, iar apoi o perioadă în timpul lui Stalin, fiind situate la numai o oră de zbor cu bombardiere mig.

Scenariul a fost recent descris de unul din experţii principali ai Institutului de Afaceri Externe din Finlanda, Charly Salonius-Pasternak, de origine rusă.

Ministrul finlandez de externe, Erkki Tuomioja, este de părere că despre unele lucruri nu ar trebui să se vorbească în public şi a calificat scenariul drept o 'diversiune prematură'.

Aceste temeri par să fie însă împărtăşite de premierul finlandez Alexander Stubb, care 'nu a exclus' posibilitatea organizării unui referendum privind aderarea ţării la Alianţa Nord-Atlantică, în condiţiile în care avioane de vânătoare şi submarine cu abrevierile în chirilică pot fi văzute constant în apropierea coastelor suedeză şi finlandeză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe