Rusia a experimentat o lovitură de stat în 2014 fără schimbarea instituţiilor



Aleksandr Rubtsov, şeful Centrului de Cercetare a Proceselor Ideologice din Moscova.
Aleksandr Rubtsov, şeful Centrului de Cercetare a Proceselor Ideologice din Moscova. (Captură Foto)

Anul trecut, Rusia a experimentat o lovitură de stat “fără o schimbare a instituţiilor, simbolurilor sau personalului”, dar suferind schimbări într-o manieră mult mai semnificativă decât s-a întâmplat în timpul “puternicelor mutaţii din perioada 2011-2013”, conform lui Aleksandr Rubtsov, şeful Centrului de Cercetare a Proceselor Ideologice din Moscova.

Într-un comentariu făcut în publicaţia rusă Vedomosti, Rubtsov susţine că ţara sa a fost transformată într-o “ideocraţie exaltată care este capabilă să trăiască în lumea reală în acord cu ea însăşi sau cu cei din jur” şi care va fi stabilă doar făcând o referire constantă la ameninţările privind instabilitatea.

Ceea ce s-a întâmplat “de fapt între Olimpiadă şi anexarea Crimeei” a fost ceva rar: “O lovitură de stat aproape ca un uragan dar fără o schimbare a instituţiilor, simbolurilor şi a oamenilor”. Raţionalismul şi pragmatismul au dispărut şi au fost înlocuite cu apeluri pentru “mituri şi credinţă oarbă”, mai spune analistul din Moscova.

Pe scurt, văzut atât din interior cât şi din afară, a apărut pe harta lumii “o ţară total diferită şi de nerecunoscut.”

Până în acest an, Rusia a încercat diverse mijloace pentru a obţine legitimizarea sa, incluzând alegeri oficiale, legi şi tribunale, dar niciuna nu a funcţionat pentru că nu au dispus de conţinutul necesar. Numai două lucruri au rămas: “Zeificarea liderului care a oferit ţării victorii dificile dar istorice” şi ca duşmanii atotputernici “să lucreze pentru distrugerea ţării.”

Principala intrigă a momentului este legată de chestiunea transformării Rusiei dintr-un exportator de materiale brute într-o societate modernă, industrială sau post-industrială, mai spune Rubtsov. Regimul de la Kremlin a oferit mai multe noţiuni dar nu doreşte să acţioneze pe baza unei înţelegeri că întregul sistem economic şi politic al ţării trebuie transformat.

De asemenea, regimul rus a inversat dictonul sovietic că baza materială defineşte ideile şi crede că anunţarea unei idei e suficientă pentru realizarea sa. Din păcate pentru Kremlin, aşa cum a observat şi Vasili Melnicenko, “Rusia creează impresia unei mari puteri ... şi nu produce nimic altceva.”

Dar ceea ce este în prezent îngrijorător pentru Kremlin este faptul că sarcina trecerii de la o ţară dependentă de exportul de materiale brute la o ţară care produce bunuri dorite de alţii este mult mai dificilă decât “construirea unei economii planificate sau distrugerea ei”, conform lui Rubtsov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe