Rusia susţine că noile sancţiuni americane ar putea afecta dialogul cu Iranul şi Siria


 
Mormântul proeminentului avocat anticoruptie Serghei Magniţki.
Mormântul proeminentului avocat anticoruptie Serghei Magniţki. (Captură Foto)

Rusia a ameninţat marţi că ar putea suspenda ajutorul său în unele probleme internaţionale critice dacă SUA continuă să aplice sancţiuni economice împotriva Moscovei.

“Acţiunile Statelor Unite ar putea avea un efect negativ asupra cooperării bilaterale în privinţa rezolvării situaţiei programului nuclear iranian, a crizei siriene şi a altor probleme internaţionale acute”, conform unei declaraţii a ministerului rus de externe.

“Aşa cum a putut să vadă Washingtonul în prealabil, nu lăsăm astfel de acte neprieteneşti fără un răspuns”, a adăugat ministerul.

Declaraţia răspicată are loc la o zi după ce Departamentul Trezoreriei americane a anunţat că va impune sancţiuni asupra a altor patru cetăţeni ruşi pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului, incluzând doi oficiali implicaţi în muşamalizarea, în 2009, a decesului în închisoare a proeminentului avocat anticorupţie Serghei Magniţki.

La doi ani de la promulgarea de către SUA a aşa-numitei legi Magniţki, ce sancţionează mai mulţi responsabili ruşi, Departamentul de Stat a prezentat luni Congresului raportul său anual privind această lege, susţine Agerpress.

Jurist în cadrul unui cabinet de avocatură american de la Moscova, Serghei Magniţki a denunţat o vastă fraudă financiară, în valoare de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro), organizată de oficiali din cadrul poliţiei şi fiscului rus, în detrimentul fondului de investiţii occidental Hermitage şi a statului rus. La rândul său, Magniţki a fost acuzat de fraudă fiscală, arestat şi întemniţat.

Dosarul Magniţki a afectat relaţiile dintre Moscova şi Washington, ţinând cont că numărul total de oameni penalizaţi pe baza aşa zisei “Legi Magniţki” a ajuns la 34.

Declaraţia de marţi a ministerului rus de externe subliniază relaţiile tot mai fragile dintre Washington şi Moscova, care s-au deteriorat constant de când Rusia a anexat Peninsula Crimeea în luna martie şi a ales să susţină rebelii separatişti proruşi din estul Ucrainei.

În ciuda acestor tensiuni, cele două naţiuni au lucrat până acum împreună pentru a încerca să oprească conflictul sângeros ce se desfăşoară de doi ani în Siria şi pentru a se ajunge la un acord în vederea suspendării programului nuclear iranian.