Satelitul rusesc 2014-28E ridică temeri că am putea intra într-o cursă a înarmării spaţiale

(Captură Foto)

Un nou satelit rusesc ciudat a neliniştit Statele Unite şi NATO pentru că nu face ceea ce fac în mod normal sateliţii, declanşând temeri că este de fapt o armă spaţială secretă.

Când a fost lansat iniţial în luna mai a anului trecut, observatorii occidentali au crezut că semnalul ciudat de pe orbită nu reprezintă decât rămăşiţele unei rachete militare ruseşti, lansată după un program anunţat.

Deşi iniţial au crezut acest lucru, obiectul îşi schimbă orbitele, are energie şi obiectivele sale sunt necunoscute. Din acest motiv, obiectul a ajuns pe lista NORAD (Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială) pentru obiecte suspecte, având numărul 39765.

Ruşii îl numesc Kosmos 2499 iar NATO îi spune Obiectul 2014-28E dar, indiferent de numele primite, acesta nu este primul satelit rusesc care se comportă ciudat.

În decembrie 2013, Rusia a anunţat public că lansează trei noi sateliţi de comunicare dar, în acelaşi timp, a lansat în secret un al patrulea satelit.

Ca şi în cazul Obiectului 2014-28E, s-a crezut iniţial că este doar o altă bucată de gunoi spaţial potenţial periculos. Apoi a început să se deplaseze.

Dar noul satelit a fost urmărit mai îndeaproape şi s-a observat că parcurge o serie de schimbări ciudate, dar foarte precise, de traiectorie.

După ce a trecut prin aceste schimbări de orbită, Kosmos 2499 s-a întors la orbita iniţială pentru a se întâlni cu modulul de lansare care l-a transportat în spaţiu.

“Indiferent ce este, [Obiectul 2014-28E] pare să fie experimental”, a declarat Patricia Lewis de la Chatham House pentru Financial Times. “[Obiectul] ar putea avea mai multe funcţii, unele civile şi altele militare. Ar putea fi folosit pentru a doborî alţi sateliţi sau pentru organizarea unor atacuri cibernetice sau a unor bruiaje.”

Sateliţii ucigaşi proiectaţi să submineze sistemele de comunicaţii şi supraveghere de pe orbitele apropiate lor au reprezentat de mult timp o temere internaţională.

Până la urmă, chinezii au testat recent o astfel de armă de mai multe ori. Într-unul dintre cazuri, norul de rămăşiţe rezultat în urma pulverizării unui satelit a creat multe probleme pentru o perioadă de timp îndelungată tuturor celor implicaţi în sectorul spaţial.

Dacă este să luăm în calcul şi drona spaţială americană ultra secretă X-37B care a navigat prin spaţiu în linişte timp de mai mulţi ani, atunci şi noul satelit ar putea face parte dintr-un experiment secret despre care ruşii pur şi simplu nu doresc să vorbească deschis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură