Erdogan cere turcilor din Germania să nu voteze cu Merkel şi Schulz

Liderul turc Erdogan a catalogat principalele trei partide politice din Germania ca “duşmani ai Turciei” înaintea alegerilor parlamentare germane. Comentariile au fost respinse imediat de cancelarul german Angela Merkel.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Ozan Kose/AFP/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut un apel, vineri, către cetăţenii turci din Germania, transmiţându-le că ar trebui să pedepsească principalele partide germane în timpul alegerilor parlamentare din luna septembrie.

“Cer tuturor concetăţenilor mei din Germania să nu facă greşeala de a-i susţine”, a afirmat Erdogan, menţionând Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel, Social Democraţii lui Martin Schulz şi Verzii ca “inamici ai Turciei”.

În schimb, el a îndemnat turcii din Germania să “susţină partidele care nu sunt duşmani ai Turciei”, declarând că este vorba de o “luptă pentru onoare”.

Merkel a criticat dur remarcile şi “amestecul” lui Erdogan, susţinând că “alegătorii germani, inclusiv cei de origine turcă, au dreptul să voteze liber”.

“Nu vom tolera niciun fel de interferenţă”, a declarat Merkel vineri la un eveniment de campanie ce a avut loc în Herford, în nord-vestul Germaniei.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a condamnat, la rândul său, comentariile lui Erdogan declarând grupului media Redaktionsnetzwerk că acestea reprezintă un “act fără precedent de interferare cu suveranitatea ţării noastre”.

El l-a acuzat pe liderul turc că urmăreşte să incite oamenii unii împotriva celorlalţi şi a cerut alegătorilor să le “arate celor care doresc să ne întărâte unii împotriva altora că nu vom participa la acest joc malefic”.

Relaţiile dintre cele două ţări – ambele fiind aliaţi NATO – s-au deteriorat tot mai mult după lovitura de stat eşuată care a avut loc anul trecut în Turcia. Un element cheie al neînţelegerilor este faptul că Ankara a aruncat în spatele gratiilor cetăţeni germani – un jurnalist şi un activist pentru drepturile omului. Cei doi au fost arestaţi alături de alte zeci de mii de persoane în timpul unei campanii lansate de Erdogan după puciul eşuat, cu scopul de a-i aresta pe cei implicaţi sau suspectaţi de implicare în acele evenimente, dar şi pentru a înlătura opoziţia din ţară. Totodată, Turcia a acuzat Germania că protejează persoane suspectate că ar fi jucat un rol în evenimentele din iulie 2016.

Angela Merkel, lidera CDU, urmăreşte ca în 24 septembrie să obţină cel de-al patrulea mandat în funcţia de cancelar. Aproximativ o treime dintre cei 3 milioane de turci care locuiesc în Germania au drept de vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe