Erdogan: Este inacceptabil ca Turcia să nu aibă arme nucleare

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Konstantin Salomatin/RIA Novosti/Getty Images)

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a sugerat miercuri că Turcia ar trebui să-şi dezvolte propriile arme nucleare.

Comentariile, care survin pe fondul dezvăluirii făcute de o firmă israeliană, privind punerea în funcţiune a sistemului radar S-400 cumpărat din Rusia, vor atrage atenţia Washingtonului.

În timpul unui discurs televizat în care a criticat adversarii politici, cât şi moderaţii din propriul partid, Justiţie şi Dezvoltare (AKP), Erdogan a afirmat: „Ei spun că nu putem avea rachete cu încărcătură nucleară, deşi unii le au. Eu nu pot accepta acest lucru”.

"Nu accept acest lucru", a accentuat el. "SUA şi Rusia au. Fiecare naţiune în curs de dezvoltare are."

El a subliniat că Turcia a fost refuzată în trecut, pe nedrept, atunci când a dorit să achiziţioneze arme, de către naţiunile aliate, ceea ce a dus la ingeniozitatea turcă în producerea propriilor arme.

De asemenea, Erdogan a invocat stocul nuclear „neoficial” sau nedeclarat al Israelului în timpul discursului său, spunând că, deoarece Israelul are arme nucleare, „nimeni [din Orientul Apropiat, n.r.] nu le poate atinge”.

Turcia este semnatar al Tratatului de neproliferare nucleară din 1980, precum şi al Tratatului de interzicere a testelor nucleare din 1996, care interzice toate testele nucleare în orice scop. Totuşi, ţara stochează „arme nucleare tactice” ale SUA, la baza americană de la Incirlik.

Referindu-se la primirea de către Turcia a primelor componente S-400, precum şi la a doua achiziţie, aflată în prezent în proces de livrare, Erdogan a declarat: „Acest lucru adaugă, desigur, o dimensiune complet diferită sistemului nostru de apărare. Tot ce am făcut în ultimii 18 ani a fost pentru Turcia”.

În trecut, Erdogan a criticat proliferarea nucleară a altor ţări spunând că acestea "ameninţă lumea pe nedrept" cu armele lor puternice. Comentariile din trecut au fost făcute în momentul în care Casa Albă s-a retras din tratatul cu Iranul, în mai 2018.

„Cei care au peste 15.000 de focoase nucleare ameninţă în prezent”, afirma el la acea vreme.

Marea majoritate a armelor nucleare din lume sunt deţinute de Rusia şi Statele Unite.

Deşi nu sunt verificate, în ultimii ani au existat rapoarte ocazionale ale jurnaliştilor turci care susţin că Erdogan a căutat să extindă arsenalul Turciei pentru a include bombe atomice.

Comentariile lui Erdogan au făcut parte dintr-o temă mai largă care atacă „rebelii” din cadrul AKP, care încearcă să stabilească eventual noi partide politice. Preşedintele turc îi acuză că „slăbesc” şi divizează naţiunea.