Turcia plănuieşte o nouă operaţiune militară în nordul Siriei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara va lansa o operaţiune militară în regiunea nord-siriană controlată de kurzi, potrivit Euronews.

Erdogan a precizat că atât Rusia cât şi SUA au fost informate în legătură cu operaţiunea planificată, însă nu a menţionat când va începe.

Aceastar fi cea de-a treia incursiune militară turcă în Siria în tot atâţia ani.

“Vom continua să luptăm împotriva celor care ne vizează ţara, precum inamici şi grupuri teroriste ca FETO, Daesh şi PKK”, a susţinut Erdogan.

Anterior, Erdogan a mai avertizat în privinţa lansării unei ofensive la est de râul Eufrat, însă planurile au fost suspendate după ce SUA a promis că va crea o zonă tampon fără luptători kurzi din grupul YPG de-a lungul graniţei turco-siriene.

Dar Ankara a acuzat Washingtonul de amânarea procesului, iar anunţul de duminică sugerează că Erdogan şi-a pierdut răbdarea în ceea ce priveşte acţiunile aliaţilor săi americani.

YPG a fost principalul aliat al SUA la sol în Siria în timpul luptelor împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de Daesh sau ISIS), însă Turcia consideră că YPG este organizaţie teroristă.

SUA susţine că discuţiile cu Turcia privind crearea unei zone sigure sunt în continuare în desfăşurare.