Erdogan eşuează să dea în judecată un director media german

Cruciada lui Erdogan împotriva libertăţii de exprimare continuă, acesta urmărind, fără succes, să deschidă un proces împotriva directorului unui grup media german care îl susţine pe autorul unui poem "defăimător" la adresa preşedintelui turc.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Un tribunal german a respins marţi iniţiativa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a-l pune sub acuzare pe directorul executiv al unui gigant media german care îl susţine pe autorul unui poem care l-a ridiculizat pe preşedintele turc. Tribunalul a decis că opiniile directorului sunt protejate de legile privind libertatea de exprimare.

Urmărind să obţină o hotărâre judecătoarească preliminară, Erdogan a cerut deschiderea unui proces împotriva lui Mathias Dopfner, a raportat luni Reuters, citând presa germană şi pe Ralf Hoecker, avocatul preşedintelui turc.

Într-o scrisoare publicată în luna aprilie de Die Welt, Dopfner a declarat că susţine “din toată inima” poemul din cauza căruia umoristul german Jan Böhmermann este acuzat de defăimare de către Erdogan.

“Pentru că poemul a funcţionat. Am râs în hohote”, a scris el, conform AFP. Dopfner a declarat că îl susţine pe umorist, asumându-şi întreaga răspundere pentru conţinutul scrisorii.

Firma de avocatură a lui Hoecker şi biroul lui Erdogan nu au comentat problema, pe când purtătoarea de cuvânt a gigantului media a declarat că, prin scrisoarea transmisă, Doepfner a dorit să protejeze libertatea de exprimare.

Hoecker a recunoscut că este improbabil ca tribunalul din Koln să deschidă proces împotriva lui Dopfner, dar a adăugat că “niciunul dintre cei care îl imită pe Böhmermann nu se simt în siguranţă când îl insultă pe Erdogan pe Internet”.

În luna martie, comediantul german Böhmermann a recitat un poem, în care a declarat că preşedintele turc are o înclinaţie spre zoofilie şi că se uită cu plăcere la pornografie infantilă. Ca răspuns, Erdogan a cerut guvernului german să îl judece pe acesta. Cancelarul german Angela Merkel s-a conformat cererii şi a dat undă verde procedurilor, fiind puternic criticată pentru acest lucru de către public, care se teme că Merkel compromite libertatea de exprimare. Criticii mişcării au declarat că Merkel face tot ce poate pentru a nu “supăra” Turcia, care a încheiat recent un acord crucial cu UE în vederea soluţionării crizei refugiaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe