Erdogan i-a mulţumit lui Dodon pentru expulzarea profesorilor condamnaţi în Turcia la închisoare

Dodon nu a vorbit despre cei 7 profesori expulzaţi ilegal din Moldova şi condamnaţi în Turcia la ani grei de închisoare, chiar dacă a promis, înainte de a pleca la Ankara, că va aborda cu Erdogan problema acestora.
Protest în susţinerea profesorilor turci expulzaţi din Moldova
Protest în susţinerea profesorilor turci expulzaţi din Moldova (facebook.com / aimoldova)

Preşedintele Igor Dodon s-a întâlnit la 30 decembrie în Turcia cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, căruia i-a mulţumit pentru asistenţa turcească acordată Republicii Moldova, respectiv pentru cele peste 33 mln. dolari SUA investiţi în proiectele din autonomia găgăuză.

Erdogan i-a mulţumit lui Dodon pentru expulzarea celor 7 profesori turci, din toamna anului 2018, pe care el a numit-o drept „luptă împotriva terorismului FETO” cerând lui Igor Dodon să închidă activitatea liceelor „Orizont” şi să le transfere în gestiunea unei organizaţii controlate de liderul de la Ankara.

De asemenea, Erdogan a subliniat „cooperarea Turciei cu Moldova în materie de securitate”.

Republica Moldova este unul dintre puţinele state care, în 2018, a acceptat solicitarea Ankarei de a extrăda profesori turci din reţeaua condusă de Gulen. Multe alte state, printre care România, Franţa, Germania sau SUA au respins aceste solicitări, transmite cotidianul.md.

În cadrul conferinţei de presă, Igor Dodon nu a vorbit despre cei 7 profesori condamnaţi în Turcia la ani grei de închisoare, chiar dacă a promis, înainte de a pleca la Ankara, că va aborda cu Erdogan problema acestora.

În context, politologul Dionis Cenuşă constată că incoerenţa preşedintelui Dodon nu are limite. „Acesta propune o colaborare cu Turcia în domeniul militar şi securitate, dar insistă pe neutralitatea ţării atunci când Moldova desfăşoară activităţi cu NATO. Nu contează nici faptul că Turcia face parte din NATO.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe