Erdogan: Nu putem permite legitimizarea invaziei în Înălţimile Golan

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că declaraţia de joi a omologului american Donald Trump – care a afirmat că a sosit momentul ca SUA să “recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra regiunii Înălţimile Golan” – va împinge “Orientul Mijlociu în pragul unei noi crize”.

“Nu putem permite legitimizarea ocupării Înălţimilor Golan”, a declarat Erdogan la o întâlnire a Organizaţiei pentru Cooperare Islamică, ce a avut loc vineri.

De asemenea, remarcile lui Erdogan au fost făcute după ce Ministerul de Externe al Siriei a etichetat comentariile lui Trump ca fiind “iresponsabile”, afirmând că poporul sirian este determinat să recupereze regiunea Înălţimile Golan cu ajutorul “tuturor mijloacelor disponibile”.

În plus, ministerul sirian a afirmat că declaraţia lui Trump “confirmă angajamentul orb al SUA faţă de Israel şi susţinerea comportamentului său agresiv”.

Potrivit Ministerului sirian de Externe, Washingtonul încalcă rezoluţia ONU care descrie intenţiile Israelului de a-şi impune propriile legi în Înălţimile Golan ca fiind nejustificate şi ilegale.

Într-un mesaj postat pe Twitter joi, Trump a susţinut că “după 52 de ani a sosit momentul ca SUA să recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, [regiune] care are o importanţă strategică şi este critică pentru securitatea statului Israel şi pentru stabilitatea regională”.

În plus, secretarul de stat american Mike Pompeo, în timpul vizitei sale în Ierusalim, a afirmat că preşedintele Trump a fost trimis de Dumnezeu pe Pământ pentru a salva Israelul.

Israelul a ocupat regiunea Înălţimile Golan în 1967 după războiul de şase zile dintre Israel şi vecinii săi Egipt, Iordania şi Siria.

ONU, care nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra regiunii, a intermediat un armistiţiu siriano-israelian în 1974, cerând Israelului să se retragă din unele zone ale Înălţimilor Golan.

În 1981, Israelul a adoptat o lege care extinde jurisdicţia sa asupra teritoriului, însă acţiunea nu a fost niciodată recunoscută pe plan internaţional şi a deteriorat şi mai mult relaţiile dintre Tel Aviv şi Damasc.

Erdogan a făcut remarcile la scurt timp după ce Siria a anunţat Israelul, prin canalele diplomatice ale ONU, că este pregătită să meargă la război dacă Israelul nu pleacă din Înălţimile Golan, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Faisal Mikdad, adjunct al ministrului sirian de Externe, aparent a trimis mesajul la începutul acestei luni prin intermediului directoarei Organizaţiei de Monitorizare a Armistiţiilor (UNTSO) din cadrul ONU, Christine Lund, se arată într-un articol al World Israel News care a fost ulterior preluat de alte surse media israeliene majore, inclusiv publicaţia The Jerusalem Post.

“Siria va ataca Israelul dacă nu pleacă din Înălţimile Golan”, i-a transmis Mikdad reprezentantei ONU.

Mai mult, Mikdad a avertizat-o pe Lung că Damascul va răspunde cu forţa dacă Israelul va continua atacurile în teritoriul sirian, care au avut loc de peste 12 ori în ultimul an, dar care par să fi fost suspendate recent după ce Rusia a anunţat la sfârşitul lui 2018 că va livra Siriei sistemul de rachete antiaeriene S-300.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe