Erdogan refuză să se întâlnească cu vicepreşedintele american, motivând lipsa de respect

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Mehmet Ali Ozcan/Anadolu Agency/Getty Images)

După un apel telefonic între Donald Trump şi omologul turc, Recep Erdogan, în care preşedintele SUA a cerut oprirea imediată a ofensivei militare în Siria, Erdogan a fost relativ liniştit până azi, în ceea ce priveşte presiunile americane şi sancţiunile recent autorizate împotriva Turciei.

În ceea ce priveşte operaţiunea „Primăvara păcii”, preşedintele turc a acţionat constant, promiţând că va continua neabătut chiar dacă toate puterile internaţionale se opun.

În urma convorbirii, Trump a declarat că vicepreşedintele Mike Pence şi secretarul de stat Mike Pompeo se vor deplasa miercuri la Ankara pentru a stabili direct un acord de încetare a focului cu preşedintele Turciei.

Cu toate acestea, miercuri, Erdogan a făcut cunoscută opinia în legătură cu apelul, spunând unui reporter că refuză să vorbească cu vicepreşedintele american Mike Pence cu privire la această problemă, afirmând că va vorbi doar cu Trump.

Erdogan a declarat pentru Sky News: „Nu o să vorbesc cu ei. Vor vorbi cu omologii lor. Când va veni Trump aici, voi vorbi".

Din delegaţie fac parte consilierul pentru securitate naţională Robert O’Brien şi reprezentantul special pentru Siria, James Jeffrey.

Erdogan nu pare să-şi fi schimbat tonul de marţi, când, după ce SUA a impus sancţiunile, a declarat reporterilor: „Ei spun 'declară încetarea focului'. Nu vom declara niciodată încetarea focului”, potrivit NBC. „Ne presează să oprim operaţiunea. Anunţă sancţiuni. Scopul nostru este clar. Nu suntem îngrijoraţi de nicio sancţiune”, a adăugat el.

În urma ultimelor comentarii ale lui Erdogan, cabinetul lui Mike Pence a afirmat că planurile sale de călătorie rămân neschimbate. Întâlnirea cu preşedintele Turciei este planificată pentru joi, în cazul în care va avea loc.

Cu o zi în urmă, Trump declarase reporterilor din Grădina Trandafirilor: „Vom avea discuţii foarte dure cu o mulţime de oameni”, dar a adăugat că atunci când este vorba de evenimente în curs de dezvoltare rapidă în Siria, SUA „nu este o forţă poliţienească”.

Erdogan şi Trump se vor întâlni direct în Washington luna viitoare, dar, potrivit Reuters, preşedintele turc şi-a exprimat îndoieli chiar şi în acest sens, deoarece simte că "argumentele, dezbaterile, conversaţiile purtate în Congres cu privire la persoana mea, familia mea şi a prietenilor mei miniştri sunt o lipsă de respect foarte mare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe