SUA intenţionează să-şi mute arsenalul nuclear de la baza Incirlik

Baza Aeriană de la Incirlik, Turcia.
Baza Aeriană de la Incirlik, Turcia. (Getty Images)

Pe fondul ofensivei turce în nordul Siriei, revine în discuţie planul Washingtonului de mutare a celor aproximativ 50 de bombe nucleare de la baza aeriană americană Incirlik din Turcia, din cauza riscului de a deveni subiectul unor negocieri între Ankara şi Washington, potrivit publicaţiei Guardian.

Conform informaţiilor transmise de oficialii americani, prezenţa bombelor nucleare la baza Incirlik, aflată la aproximativ 160 de km de frontiera cu Siria devine o problemă pentru calculele strategice ale Statelor Unite.

Planurile de mutare a bombelor atomice au fost deseori luate în considerare, dar niciodată puse în funcţiune.

Discuţiile din ultimele trei decenii din cadrul NATO, în legătură cu retragerea lor, s-au lovit de opoziţia unor state membre, inclusiv Turcia, care le-au văzut ca un simbol valoros al angajamentului SUA faţă de apărarea lor printr-o descurajare extinsă.

Chestiunea mutării focoaselor nucleare de la baza Incirlik a fost intens dezbătută în 2016 după puciul militar eşuat împotriva preşedintelui Recep Erdogan. Oficiali de top ai guvernului de la Ankara, şi chiar miniştri turci au afirmat pe Facebook ca puciul ar fi fost organizat cu sprijinul unor generali americani, deşi nu au fost vehiculate nume. Turcia a întrerupt aprovizionarea cu energie electrică a bazei pentru câteva zile, tăindu-i comunicaţiile cu exteriorul. Incidentul a fost repetat înaintea unei vizite a şefului Statului Major american, gen Dunford, în Turcia.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a autorizat luni impunerea de sancţiuni împotriva liderilor de la Ankara, reintroducerea tarifelor vamale pentru oţelul turc şi renunţarea la ideea încheierii unui acord comercial cu Ankara.

Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde.

Erdogan şi-a aulat în repetate rânduri intenţia de a forma o „zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia, unde intenţionează să strămute refugiaţii sirieni aflaţi în Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe