Ruptură: Erdogan zice că nu mai are nevoie de SUA

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Joi, preşedintele turc Recep Erdogan a susţinut că nu mai are nevoie de SUA - o declaraţie şocant de asemănătoare cu cele care au început să curgă în ultimele luni la adresa Germaniei - şi care au condus în cele din urmă la o ruptură totală a relaţiilor dintre Berlin şi Ankara.

Erdogan l-a criticat pe ambasadorul John Bass - numit de administraţia Obama, pe care Trump l-a mutat recent în Afganistan - pentru schisma diplomatică actuală:

"Nu suntem un stat tribal. Suntem statul Republicii Turciei şi acest lucru va trebui acceptat. Dacă nu se întâmplă acest lucru, ne pare rău, dar nu vom avea nevoie de voi.

Decizia luată de Consulatul American şi declaraţiile făcute nu au o bază reală. O juntă prezentă în birocraţia americană, legată de administraţia precedentă, încearcă să saboteze relaţiile dintre noua administraţie şi Turcia."

Erdogan a mai făcut asemenea declaraţii despre Uniunea Europeană, apropiindu-se în acelaşi timp de state precum Rusia şi Iranul.

Cel puţin pe hârtie, Turcia este încă un membru al NATO şi un aliat al SUA - deşi, după puciul din iulie 2016, menit să-l neutralizeze pe preşedintele turc, relaţiile cu SUA şi apoi cu Germania s-au răcit brutal, Ankara impunând chiar un asediu de cinci zile asupra bazei NATO de la Incirlik.

Şicanele făcute de Erdogan la adresa Germaniei au determinat mutarea, acum câteva săptămâni, a personalului german de la baza de la Incirlik, într-o bază apropiată din Iordania, o evoluţie nu numai îngrijorătoare pentru Alianţă, dar şi inedită.

Noua dispută cu SUA are la bază decizia Washingtonului de a suspenda programul de acordare a vizelor, după ce Ankara a decis să-l aresteze pe un funcţionar de la Ambasada americană, pe nume Metin Topuz, pentru un presupus spionaj şi uneltire împotriva ordinii de stat. Mai specific, Topuz a fost învinuit de legături cu Fehtullah Gulen, un cleric turc autoexilat în SUA, care de mai mulţi ani a fost declarat inamicul public numărul unu al Turciei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat pe de altă parte că decizia de suspendare a programului de acordare a vizelor a fost luată nu de Consulatul american din Ankara, ci de Casa Albă şi Consiliul de Securitate Naţională al SUA.

Recent, Ankara a arestat mai multe persoane legate cu SUA, inclusiv un pastor american creştin aflat în Turcia - Erdogan oferind în mod public, la un moment dat, ca SUA şi Turcia să facă "schimb de pastori".

La ultima vizită oficială a lui Erdogan în SUA, gărzile sale de corp au fost implicate într-o altercaţie cu protestatari turci şi chiar cu membri ai presei americane. Violenţele comise de serviciul de pază şi protecţie al lui Erdogan au declanşat procese, numeroase gărzi de corp din delegaţia turcă fiind acum condamnaţi în SUA, o evoluţie care l-a înfuriat pe preşedintele turc, mai puţin obişnuit cu democraţia.