Turcia blochează din nou accesul la baza aeriană NATO din Incirlik

Relaţiile SUA cu cea mai importantă ţară NATO a momentului au atins un nou nivel de tensiune, după ce Turcia lui Edogan a izolat sâmbătă, din nou, baza aeriană NATO de la Incirlik. Cu toate acestea, mainstream media tace, pentru a muşamaliza dezastrul geostrategic implicat de gestul lui Erdogan
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei.
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei. (Captură Foto)

"Cetăţeni şi trupe de poliţie" au înconjurat baza Incirlik - unde se află o mare cantitate de focoase nucleare - înaintea vizitei şefului Statului Major al SUA, generalul Joseph Dunford, care soseşte astăzi.

Sursele din teren afirmă că intrările bazei au fost blocate de camioane şi poliţie, care asigură "securizarea" perimetrului. Evoluţia a stânit pe media socială speculaţii despre existenţa unui al doilea puci.

Deteriorarea relaţiilor dintre SUA şi Turcia au atins un nou nivel când, săptămâna trecută, generalul Joseph Votel, comandantul Comenzii Centrale Americane (CENTCOM), a fost forţat să nege în mod oficial că ar fi avut vreun rol în puciul eşuat din Turcia, după o serie de acuzaţii formulate de oficiali de rang înalt în guvern turc, care acuzau SUA de orchestrarea loviturii de stat eşuate.

După cum a raportat săptămâna trecută revista Stars and Stripes, recentul puci eşuat şi arestarea a numeroşi lideri militari turci ar putea afecta operaţiunile americane de acolo împotriva grupului jihadist Statul Islamic, a declarat joi generalul Joseph Votel la o conferinţă pe tema securităţii în Colorado, SUA.

Votel a susţinut că tentativa de lovitură de stat din Turcia de acum două săptămâni îi provoacă îngrijorări cu privire la modul în care vor fi afectate operaţiunile americane şi personalul de la baza aeriană de la Incirlik.

Este cunoscut faptul că fii preşedintelui Erdogan sunt implicaţi în comerţul cu ţiţei furnizat de Daesh.

Comandantul turc care conducea efortul împotriva grupului Daesh a fost găşit împuşcat în cap imediat după puciul din 16 iulie.

“Turcia, bineînţeles... este situată într-un punct extrem de important între regiunea centrală şi Europa”, a afirmat Votel la Aspen Security Forum. “Va avea un impact asupra operaţiunilor pe care le desfăşurăm de-a lungul acelei zone importante. Evident, depindem de Turcia pentru găzduirea resurselor noastre... Sunt îngrijorat că va fi afectat nivelul de cooperare şi colaborare pe care îl avem cu Turcia”.

Yeni Safak, un ziar cunoscut pentru suportul său pentru Erdogan, chiar a scris că generalul de armată pensionat John F. Campbell, fostul comandant al forţelor NATO în Afganistan, a fost organizatorul tentativei de răsturnare a preşedintelui turc. Totuşi, ziarul a transmis de asemenea că secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest, susţine că acuzaţiile împotriva generalului american sunt nedovedite.

Votel a susţinut joia trecută că SUA continuă să acţioneze în ciuda fricţiunii care continuă să existe după puciul eşuat, fără a elabora.

Generalul a precizat că o parte dintre ofiţerii turci arestaţi lucrau cu personalul american pentru a coordona loviturile aeriene împotriva grupului Statul Islamic. “Da, cred că unii dintre ei se află în închisoare”, a declarat Votel despre unele persoane cheie de legătură din tabăra turcă.

În urma puciului eşuat, operaţiunile aeriene americane au fost suspendate temporar şi guvernul turc a blocat curentul electric la baza aeriană de la Incirlik, pentru mai multe zile.

Disputa diplomatică a continuat şi vineri, 29 iulie, când, la un miting pro-Erdogan, Votel a fost pus la zid din cauză că a criticat campania de arestări lansată de Ankara după lovitura de stat eşuată. Erdogan a declarat: “Cine eşti tu? Cunoaşte-ţi locul”. Mai mult, Erdogan a indicat încă o dată că SUA ar fi plănuit puciul.

La aceste comentarii, Votel a declarat că orice afirmaţie “că aş fi avut de a face ceva cu recenta lovitură de stat eşuată din Turcia este regretabilă şi complet incorectă”. El a răspuns la o interpretare a unor comentarii făcute de Erdogan la un think tank din Washington, D.C., unde acesta l-a acuzat pe Votel că simpatizează cu puciştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe