Erdogan trimite trupe în Libia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Turcia începe să trimită trupe în Libia pentru a sprijini guvernul de la Tripoli recunoscut internaţional, a declarat, joi, preşedintele Tayyip Erdogan, cu câteva zile înaintea unui summit ce va avea loc la Berlin, care va aborda conflictul libian în speranţa obţinerii unui acord de pace.

Săptămâna trecută, Turcia şi Rusia au cerut părţilor aflate în război să declare încetarea focului. Cu toate acestea, în pofida discuţiilor de la Moscova menite să pună capăt campaniei generalului libian Khalifa Haftar care asediază capitala libiană, cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord şi Haftar a plecat fără să semneze un document.

Turcia, care sprijină Guvernul de Uniune Naţionala (GNA) al lui Fayez al-Serraj, a spus anterior că a trimis o echipă de "antrenament şi cooperare", care acum este activă în Libia.

Joi, Erdogan a declarat că Turcia începe desfăşurarea de trupe în Libia şi că va folosi toate mijloacele diplomatice şi militare pentru a asigura stabilitatea în Libia.

"Pentru ca guvernul legitim din Libia să rămână în picioare şi să se consolideze, trimitem soldaţii noştri în această ţară", a declarat Erdogan la un eveniment din Ankara.

Erdogan a avertizat marţi că Turcia nu se va abţine şi le va „da o lecţie” forţelor din estul Libiei - conduse de generalul Haftar - dacă atacurile acestuia împotriva GNA vor continua.

Discuţiile de la Moscova au fost cea mai recentă încercare de stabilizare a situaţiei din Libia, care a fost măcinată de război civil după debarcarea şi omorârea dictatorului Moammer Gaddafi în 2011.

Duminică, Germania va găzdui un summit cu privire la Libia, la care vor participa taberele rivale, principalii lor sponsori străini şi reprezentanţi ai ONU, SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Turcia şi Italia. Au fost invitaţi Haftar şi Serraj, dar nu se ştie dacă vor participa.

Turcia şi Libia au semnat două acorduri în noiembrie, unul privind cooperarea militară şi altul referitor la stabilirea unor zone maritime din estul Mediteranei. Erdogan a declarat, joi, că Turcia va începe rapid să acorde licenţe pentru explorare şi foraj în regiune.

Grecia, Cipru şi alţi actori regionali s-au opus acestui acord, numindu-l ilegal. Turcia a respins acuzaţiile.

Turcia a generat tensiuni în Mediterana după ce a încercat să foreze în zone maritime care aparţineau Ciprului, anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe