Erdogan: Turcia nu va accepta niciodată acuzaţia de genocid

Turcia a ameninţat că nu va mai servi ca o “barieră” pentru problemele Europei după ce parlamentarii germani au numit masacrul împotriva armenilor din perioada Otomană drept genocid. Erdogan a condamnat cu tărie mişcarea Berlinului.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat sâmbătă că poziţia ţării sale în ceea ce priveşte masacrarea armenilor în timpul Primului Război Mondial nu se va schimba niciodată.

“Mă adresez întregii lumi. S-ar putea să vă placă, s-ar putea să nu. Atitudinea noastră asupra chestiunii armene a fost clară de la bun la început. Nu vom accepta niciodată acuzaţiile de genocid”, a susţinut Erdogan într-un discurs televizat.

În plus, el a cerut ca Ankara să fie tratată corect când vine vorba de rezolvarea unor probleme comune, altfel “Turcia nu va mai fi o barieră în faţa problemelor Europei. Vă vom lăsa singuri cu grijile voastre”, a declarat el.

Bundestagul german a susţinut joi o rezoluţie în baza căreia masacrarea a circa 1,5 milioane de armeni de către forţele otomane în perioada 1915-1916 este numită genocid.

Votul a avut loc într-un moment sensibil în ceea ce priveşte relaţiile turco-germane, ambele ţări încercând să implementeze un acord controversat în vederea reducerii numărului de migranţi care încearcă să ajungă în Europa. În discursul său, preşedintele turc a insistat că votul privind genocidul armean nu va afecta acordul UE-Turcia, dar a avertizat că Germania şi-ar putea pierde un prieten important.

În comentarii publicate de presa turcă sâmbătă, Erdogan l-a criticat pe cancelarul german Angela Merkel pentru că nu a împiedicat adoptarea moţiunii privind genocidul.

Imediat după votul de joi, Turcia şi-a rechemat ambasadorul din Berlin şi a promis că va răspunde cu alte măsuri. Sâmbătă, Erdogan nu a specificat despre ce măsuri ar putea fi vorba, susţinând doar că este prea devreme pentru a se discuta despre sancţiuni economice împotriva Germaniei.

Erdogan a mai declarat că ţinând cont de istorie, Germania nu se află în poziţia de a face acuzaţii de genocid. El a sugerat că Germania ar trebui să reexamineze exterminarea băştinaşilor namibieni sub Imperiul German în urmă cu peste un secol, tragedie pe care Berlinul încă nu a numit-o în mod oficial genocid.

Guvernul turc recunoaşte că mulţi armeni au fost ucişi de soldaţii otomani, dar respinge termenul de genocid şi insistă că numărul victimelor armene a fost mult mai mic decât s-a raportat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe