Preşedintele turc critică prezenţa Rusiei, Iranului şi a Statelor Unite în Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat prezenţa Statelor Unite, a Rusiei şi Iranului în vecina sa zguduită de război, Siria.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Adresându-se unui număr de aproximativ un milion de persoane, potrivit presei turceşti, la marcarea celei de-a 563-a aniverări a cuceririi Constantinopolului de către otomani, preşedintele turc Erdogan a criticat cele trei ţări pentru lipsa de voinţă de a-l înlătura de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

“Ce treabă au Rusia şi Iran (în Siria)?”, a întrebat preşedintele turc duminică în Istanbul. “Ce treabă au soldaţii americani acolo, purtând insemnele unei organizaţii teroriste?”, făcând referire la fotografiile cu soldaţii americani care purtau pe uniformele lor însemne ale Unităţii de Protecţie a Poporului Kurd din Siria (YPG) în timpul unei operaţiuni în ţara arabă.

Spre deosebire de Turcia, SUA nu consideră YPG un grup terorist, dar oficialii americani au declarat ulterior că soldaţii nu au fost autorizaţi să poarte însemnele YPG - un grup care luptă împotriva jihadiştilor din Statul Islamic.

În aşa-zisul război împotriva Statului Islamic, Turcia a atacat şi forţele kurde, inclusiv ale grupului militant Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, estimează că peste 400.000 de oameni au fost ucişi în războiul sirian, care a izbucnit în 2011.

Peste jumătate din populaţia siriană – aproximativ 23 de milioane înaintea declanşării războiului – s-a strămutat în interiorul ţării sau în afara ei.