Erdogan vizitează Doha. Promite sprijin militar permanent Qatarului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adam Berry/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis miercuri că va continua să ofere sprijin militar Qatarului, care este implicat într-o criză politică cu un grup de ţări conduse de saudiţi.

Erdogan a făcut promisiunea în timpul unei călătorii în Doha, unde a mai precizat că sectorul privat turcesc este pregătit să ajute Qatarul în proiectele sale în valoare de câteva miliarde de dolari pentru Cupa Mondială de Fotbal FIFA 2022, a precizat miercuri Agenţia de Ştiri a Qatarului (QNA).

“Erdogan a subliniat că Turcia acordă sprijin permanent Qatarului în diverse sectoare, în special în domeniile industrial şi militar”, se precizează în raportul QNA.

În timpul vizitei sale, Erdogan s-a întâlnit de asemenea cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, potrivit raportului, care a adăugat că ambele ţări au semnat câteva acorduri în domeniul financiar, turistic şi al cercetării.

Înainte să ajungă în Doha, Erdogan a făcut o vizită luni în Kuweit pentru a discuta despre evoluţiile regionale şi internaţionale, precum şi despre relaţiile bilaterale dintre Turcia şi ţările din Golful Persic.

Anterior vizitei, preşedintele turc a afirmat că va discuta despre criza diplomatică cu oficiali din Kuweit.

Atât Turcia cât şi Kuweitul au jucat un rol de mediatori între Qatar şi grupul condus de saudiţi.

Turcia are o bază militară în Qatar care, potrivit Ankarei, găzduieşte aproximativ 3.000 de soldaţi.

Ankara s-a poziţionat de partea Qatarului după ce Arabia Saudită, Bahrainul, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite au suspendat relaţiile diplomatice şi de transport cu emiratul în 5 iunie, acuzându-l de susţinere a terorismului. Doha a respins acuzaţiile.

Grupul condus de saudiţi a prezentat Qatarului o listă de cereri, printre ele numărându-se întreruperea legăturilor cu Iranul. De asemenea, grupul i-a dat Qatarului un ultimatum pentru a îndeplini cererile, avertizând că altfel va suporta consecinţele. Totuşi, Doha a refuzat să se conformeze şi a declarat că solicitările urmăresc să forţeze ţara să renunţe la suveranitatea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe