Erupţiile solare declanşează cutremure solare uriaşe

Erupţie solară
Erupţie solară (SDO via Getty Images)

Explozii masive de vântul solar şi câmpuri magnetice solare pot provoca cutremure solare uriaşe, potrivit unui nou studiu din Marea Britanie.

Rezultatele studiului, condus de Mullard Space Science Laboratory de la University College London, au fost prezentate de Dr. Serghei Zharkovat la Adunarea Naţională de Astronomie din 2012, ce a avut loc în Manchester vineri, pe 30 martie.

Cercetările din ultimii 10 ani au arătat că cutremurele solare pot fi produse atunci când erupţiile solare – explozii uriaşe de energie în atmosfera Soarelui - lovesc şi călătoresc înspre interiorul Soarelui. Cutremurele apar ca nişte valuri circulare pe suprafaţa Soarelui.

Noul studiu arată că erupţiile de particule şi câmpuri magnetice încărcate cu sarcină, cunoscute ca ejecţii coronale de masă (CME) sunt, de asemenea, în măsură să producă cutremure solare.

"Cutremurele solare sunt generate de erupţiile solare, atunci când cantităţi enorme de energie sunt eliberate în atmosfera solară. Cea mai mare parte a energiei merge în sus, în spaţiul interplanetar, dar o fracţiune din această energie se deplasează în suprafaţa Soarelui, creând un boom sonic, ce face ca interiorul solar să oscileze şi să producă valuri", a explicat Zharkov într-un e-mail.

"Eu percep, uneori, cutremurele solare ca tunetul faţă de fulger, dar imaginaţi-vă un fulger atât de puternic deasupra oceanului încât s-ar crea un tsunami."

Cercetătorii au studiat o erupţie care a avut loc pe 15 februarie 2011. Ei au descoperit că seisme solare de 1.000 de ori mai puternice decât cutremurul japonez din martie 2011 au fost declanşate la cele două capete ale corzii de erupere a câmpului magnetic. Se crede că expansiunea bruscă a câmpului magnetic, când acesta erupe, joacă un rol în generarea cutremurelor solare.

Erupţia a călătorit prin sistemul nostru solar la aproximativ 600 de kilometri pe secundă spre Pământ, provocând o furtună geomagnetică şi o auroră atunci când a lovit atmosfera Pământului.

Acesta este motivul pentru care studiul cutremurelor solare este un punct de interes, mai ales că există predicţii conform cărora activitatea solară va creşte şi va atinge punctul culminant în 2013.

"Cutremurele solare în sine nu au [un] impact asupra Pământului, pentru că sunt unde acustice ce călătoresc în interiorul Soarelui. Dar erupţiile şi ejecţiile coronale în masă care le însoţesc joacă un rol important în generarea cutremurelor solare şi au un impact asupra Pământului", a afirmat Zharkov.

"Cutremurele solare formează acum o parte integrantă a cercetărilor noastre legate de înţelegerea erupţiilor şi CME."

Erupţiile şi CME au un impact direct asupra vremii spaţiale, deci înţelegerea modului în care se formează ar putea ajuta la prezicerea apariţiei lor şi la pregătirea pentru posibile furtuni geomagnetice, care pot afecta sateliţii şi echipamentele radio şi GPS de pe Pământ.

Dar cutremurele solare sunt relativ rare, a explicat Zharkhov. "Cutremurele solare cunoscute până acum au fost toate generate de erupţiile solare în şir (clasa X şi M), care apar numai în timpul părţii active a unui Ciclul Solar [11 ani]. Cu toate acestea, doar o mică parte din erupţii produc astfel de cutremure solare", a spus el.

"Există, de asemenea, o şansă ca aceste cutremure solare să fie mai frecvente decât am crede, doar că nu avem încă mijloacele detectare ale acestora."

Până de curând, observarea cutremurelor solare a fost împiedicată de disponibilitatea datelor. "Dar pentru că (relativ) noul satelit al NASA, Solar Dynamics Observatory, ne oferă o rezoluţie continuă şi observaţii de cadenţă solară precise, această problemă este acum rezolvată", a afirmat Zharkov.

După cum geologii se folosesc de cutremure pentru a înţelege structura internă a planetei noastre, cercetările viitoare se vor axa pe utilizarea cutremurelor solare pentru a afla mai multe despre procesele interne ale Soarelui, a susţinut Zharkov. Din moment ce oamenii de ştiinţă încă nu înţeleg pe deplin cum sunt generate cutremurele solare, cercetarea va continua pentru a căuta explicaţii fizice ale acestui fenomen solar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură