Este nivelul scazut de colesterol mai bun?

Este in interesul lor sa isi reduca nivelul de colesterol?
Este in interesul lor sa isi reduca nivelul de colesterol? (Photos.com)

Foarte putini sunt aceia dintre noi care nu au remarcat efortul concertat depus in ultimele decenii de catre agentiile si profesionistii din domeniul sanatatii pentru a ne convinge ca nivelul colesterolului din organismul nostru trebuie sa scada pana la concentratii din ce in ce mai mici. Cand eram la scoala medicala, limita superioara admisa a colesterolului era 6,5 mmol/l (255 mg/l). Dar de atunci aceasta a scazut constant, situandu-se in prezent la 5,0 mmol/l (195 mg/l). Dupa parerea mea, limita superioara a colesterolului va scadea si mai mult de-a lungul anilor. Cine stie, poate va ajunge atat de jos, incat toti vom fi calificati ca avand colesterolul marit, si ni se va recomanda sa il scadem printr-o dieta speciala si / sau prin administrarea de medicamente.

Totusi, de vreme ce colesterolul este o componenta a peretelui celular din organismul nostru si principalul furnizor de hormoni steroizi, se pune intrebarea daca o concentratie mai mica este intr-adevar mai buna.

Unii au sugerat ca valorile scazute ale colesterolului pot conduce la aparitia unor probleme de sanatate, inclusiv probleme legate de functionarea creierului.

Luna trecuta a aparut in revista “Neurobiology of Aging” un studiu in care cercetatorii olandezi au evaluat relatia dintre valorile colesterolului si functia mentala la un numar total de aproximativ 1.200 de indivizi cu varsta incepand de la 65 de ani. Participantii la studiu au fost evaluati pe parcursul unei perioade de sase ani. Concentratiile mai scazute de colesterol in sange la aceasta grupa de varsta au fost asociate cu o reducere atat a perceptiei generale, cat si a vitezei de procesare a informatiilor. Autorii studiului au concluzionat: " … un nivel scazut de colesterol poate fi considerat un semn al slabiciunii generale, prezicand o functionare cognitiva scazuta la persoanele in varsta." [1]

Desigur, utilizand studii de aceasta natura, este imposibil de stiut daca nivelul scazut al colesterolului din organism este responsabil pentru functia cerebrala scazuta sau exista un alt motiv. O modalitate de evaluare a acestui lucru ar fi incercarea de reducere a concentratiei de colesterol, studiind astfel influenta acestuia asupra functiei creierului. In cadrul unui studiu, la persoanele tratate cu lovastatin (un medicament pentru reducerea colesterolului), s-a observat o reducere semnificativa a vigilentei si functiei cognitive generale, in comparatie cu persoanele carora li s-a administrat placebo [2]. Totusi, studiul amintit a testat de asemenea efectul unui alt medicament ce avea in compozitie statin (pravastatin), medicament ce nu a avut aparent acelasi efect advers asupra functiei creierului.

Chiar daca luam in considerare aparenta asociere dintre lovastatin si deteriorarea functiei creierului in ceea ce priveste valoarea nominala, nu stim daca acest fapt se datoreaza scaderii colesterolului per se sau este o reactie adversa a medicamentului.

Un alt studiu a adaugat totusi dovezi suplimentare in sprijinul parerii ca nivelurile scazute de colesterol pot deteriora functia creierului. In cadrul acestui studiu, o dieta slaba in grasimi a fost comparata cu o dieta standard timp de 12 saptamani [3]. Pe parcursul studiului, indeplinirea unei sarcini care necesita atentie sustinuta s-a dovedit mai anevoioasa la persoanele carora li s-a redus nivelul de cholesterol din sange. Si cu cat acesta a scazut mai mult, cu atat mai anevoioasa a devenit indeplinirea sarcinii.

Chiar daca se ajunge la concluzia ca un nivel scazut de colesterol este nociv pentru creier, nu am niciun dubiu ca sustinatorii acestui concept vor scoate in evidenta alte beneficii ale sale. Totusi, cred ca merita sa fie retinut faptul ca dovezile arata ca la persoanele cu sanatate generala buna, reducerea colesterolului prin administrarea de medicamente in acest sens nu a salvat vieti. Si nici abordarea acestei probleme prin intermediul unor diete speciale nu pare sa reduca rata mortalitatii, nici chiar la cei cu istoric de boli cardiovasculare.

In plus, exista dovezi potrivit carora o concentratie ridicata de colesterol este asociata longevitatii [4—7]. Pe scurt, dupa parerea mea, exista din ce in ce mai multe dovezi care sugereaza ca in ceea ce priveste colesterolul, o concentratie mai scazuta nu este neaparat mai buna.

Referinte:

1. Van den Kommer TN, et al. Total cholesterol and oxysterols: Early markers for cognitive decline in elderly? Neurobiology of Aging. 2007 Sep 19; [Epub ahead of print]

2. Roth T, et al. Comparative effects of pravastatin and lovastatin on nighttime sleep and daytime performance. Clinical Cardiology. 1992; 15:42—432

3. Wardle J, et al. Randomized trial of the effects of cholesterol-lowering dietary treatment on psychological function. American Journal of Medicine 2000; 108(7): 547—553

4. Brescianini S, et al. Low total cholesterol and increased risk of dying: are low levels clinical warning signs in the elderly? Results from the Italian Longitudinal Study on Aging. Journal of the American Geriatrics Society 2003; 51(7): 991—996

5. Forette B, et al. Cholesterol as risk factor for mortality in elderly women. Lancet, 1989; 1:868—870

6. Jonsson A, et al. Total cholesterol and mortality after age 80 years. Lancet, 1997; 350:1778—1779

7. Weverling-Rijnsburger AW, et al. Total cholesterol and risk of mortality in the oldest old. Lancet, 1997; 350:1119—1123

Dr. John Briffa locuieste in Londra si este autor al mai multor lucrari si articole de sanatate, avand un interes special pentru nutritie si medicina naturista.