Eurodeputat: Guvernul R. Moldova să demonstreze că acţionează pentru oameni şi nu împotriva lor

Potrivit unui raport, eurodeputaţii constată ineficienţa cu care se investighează frauda bancară în RM şi cer ca instanţele judiciare să examineze cu promptitudine cazurile lui Şor în şedinţe de judecată deschise.
Parlamentul European - camera de plen
Parlamentul European - camera de plen (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Parlamentul European a votat miercuri, 14 noiembrie o rezoluţie privind implementarea Acordului de Asociere UE - Republica Moldova în care se atrage atenţia cu privire la regresul în respectarea standardelor democratice în Republica Moldova.

”Invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, ales în mod democratic de chişinăueni este cel mai recent exemplu în acest sens, dar lista este mult mai lungă”, susţine europarlamentarul Siegfried Mureşan precizând că eurodeputaţii au cerut să se ţină cont şi de recomandările Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte reforma electorală.

De asemenea, în rezoluţie se constată ineficienţa cu care se desfăşoară ancheta cu privire la frauda bancară din 2014. Parlamentul European cere publicarea rapoartelor Kroll în totalitate şi atenţionează că instanţele judiciare trebuie să examineze cu promptitudine cazurile aflate în curs sau în curs de investigare, „în special cele ale lui Ilan Şor, în cadrul audierilor deschise”.

Mai mult, Parlamentul European recomandă Consiliului Europei să ia în considerare sancţiunile personale, iar statelor membre relevante ale UE să le ofere sprijin pentru anchetă.

Siegfried Mureşan a ţinut să sublinieze că Uniunea Europeană poate ajuta în continuare cu beneficii concrete cetăţenii Republicii Moldova, prin fondurile europene nerambursabile investite, prin accesul oferit pieţei interne, dar este timpul ca şi Guvernul de la Chişinău să demonstreze că acţionează pentru oameni şi nu împotriva lor.