Europa considerată "cea mai mare sursă de incertitudine" pentru viitorul economic al Chinei

(photos.com)

Zhou Xiaochuan, guvernatorul băncii centrale chineze a declarat că Europa reprezintă "cea mai mare sursă de incertitudine" pentru viitorul economic al Chinei, citează EUobserver.

Xiaochuan este de părere că recuperarea lentă şi situaţia economică şi financiară instabilă din Europa reprezintă necunoscute importante pentru evoluţia economiei Beijingului de anul acesta.

Aceste declaraţii au provocat reacţii împărţite la Bruxelles.

"Este extraordinar", a declarat directorul College of Europe Madariaga Foundation, Pierre Defraigne, expert în relaţiile UE-China. "Nu îmi amintesc ca cineva la un nivel atât de înalt să vorbească atât de direct", a adăugat el.

Declaraţiile arată un adevăr dureros, pe care liderii europeni se tem să îl recunoască, a subliniat expertul.

"UE a devenit principala sursă de incertitudine în economia globală. Ar trebui să îi fim recunoscători guvernatorului (băncii centrale chineze - n.r.) pentru că ne-a spus că împăratul nu are haine pe el", a adăugat Defraigne.

Lin Goethals, director în cadrul Institutului european pentru studii asiatice, a avertizat că declaraţiile lui Xiaochuan reprezintă o nouă etapă în relaţiile UE-China. "Era invers, Europa critica public China", a adăugat ea.

Însă, locurile s-au inversat, pe fondul crizei financiare şi după ce UE a amânat un summit cu China în octombrie, din cauza deteriorării rapide a situaţiei economice interne, a explicat experta. "Sinceră să fiu, nu sunt surprinsă. Este un subiect de care China este foarte îngrijorată", a adăugat ea.

UE este cel mai mare partener comercial al Chinei, iar China este al doilea partener comercial ca mărime al UE, după SUA, dar relaţiile dintre cele două puteri economice s-au deteriorat în ultimul timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie