Europa Liberă: Cel puţin o comună din România a încheiat un acord cu China pentru înfiinţarea unei secţii de poliţie clandestine

Poliţie chineză, Beijing
Poliţie chineză, Beijing (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Cel puţin o comună din România a încheiat un acord cu statul chinez pentru înfiinţarea unei secţii de poliţie clandestine. Un reprezentant al organizaţiei care a expus public situaţia a declarat pentru Europa Liberă că este o problemă de securitate naţională pentru România.

Informaţia vine în contextul în care, conform unui nou raport al Safeguard Defenders, publicat luni, China a înfiinţat cel puţin 102 secţii de poliţie clandestine pe teritoriul a 53 de ţări, pentru a monitoriza, hărţui şi, în unele cazuri, pentru a repatria cetăţenii chinezi care trăiesc în exil.

Din informaţiile Safeguard Defenders rezultă că cel puţin o operaţiune ilegală de „convingere privind întoarcerea” a fost derulată la Paris, în Franţa. De asemenea, sunt documentate cel puţin 80 de cazuri în care poliţia din străinătate a ajutat la capturarea şi/sau la operaţiunea de convingere în ceea ce priveşte întoarcerea în China.

Noul raport adaugă 48 de secţii, faţă de cele 54 publicate în luna septembrie, iar printre ţările menţionate apare şi România, însă locaţia exactă a „staţiei” de poliţie nu este cunoscută.

În schimb, raportul menţionează un acord încheiat cu autorităţile chineze de poliţia locală dintr-o comună ilfoveană.

Autorităţile locale recunosc „tâmpenia”, care ar fi avut loc în 2016, dar susţin că protocolul nu are nicio bază juridică şi că, oricum, a rămas doar pe hârtie.

„S-a făcut un protocol în baza unei înfrăţiri pe care o aveam cu un oraş din China, în care s-a inserat şi faptul că s-a încheiat o colaborare între poliţia oraşului Nantong şi poliţia Dobroeşti, fără a se specifica care poliţie”, spune primarul Valentin Laurenţiu Condu.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne