Europa, sub spectrul celei mai grave secete din ultimii 500 de ani

Secetă (foto simbol)
Secetă (foto simbol) (parlament.md)

În întreaga Europa, seceta reduce debitele multor râuri, odinioară tumultoase, la un firicel de apă, ceea ce ar putea avea consecinţe dramatice asupra industriei, transportului de marfă, energiei şi producţiei alimentare.

După o iarnă şi o primăvară neobişnuit de secetoase, urmate de temperaturi record în timpul verii şi de valuri de căldură repetate, căile navigabile esenţiale ale Europei sunt subalimentate cu apa, potrivit The Guardian.

În condiţiile în care nu s-au înregistrat precipitaţii semnificative timp de aproape două luni în vestul, centrul şi sudul Europei şi nici nu sunt prognozate în viitorul apropiat, meteorologii avertizează că ne-am putea confrunta cu cea mai gravă secetă de pe continent din ultimii 500 de ani, potrivit sursei citate.

"Nu am analizat pe deplin evenimentul din acest an, deoarece este încă în desfăşurare", a declarat Andrea Toreti de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. "În ultimii 500 [de ani] nu au existat alte evenimente similare cu seceta din 2018. Dar anul acesta, cred, este mai rău".

Institutul Federal de Hidrologie din Germania (BfG) a declarat că nivelul Rinului, ale cărui ape sunt folosite pentru transportul de marfă, irigaţii, producţie, producerea de energie şi băutură, va continua să scadă cel puţin până la începutul săptămânii viitoare.

Parte vitală a economiei din nord-vestul Europei timp de secole, apele Rinului, cu o lungime de 1.233 de km, curg din Elveţia prin centrul industrial al Germaniei înainte de a ajunge în Marea Nordului, prin megaportul Rotterdam.

În Italia, debitul râului Po, cel mai lung râu din ţară, a scăzut la o zecime din debitul obişnuit, iar nivelul apei este cu doi metri sub nivelul normal. În lipsa unor precipitaţii susţinute în regiune din noiembrie, producţia de porumb şi de orez pentru risotto a fost grav afectată.

Valea Padului reprezintă între 30 şi 40% din producţia agricolă a Italiei, dar cultivatorii de orez, în special, au avertizat că până la 60% din recoltă ar putea fi pierdută pe măsură ce câmpurile de orez se usucă şi sunt deteriorate de apa de mare aspirată de nivelul scăzut al râului, mai arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură