Europarlamentar: Priorităţile noului PE trebuie să fie deschiderea negocierilor de aderare a R.Moldova la UE

Pe lângă deschiderea negocierilor de aderare, Andrei Năstase şi Daniel Buda au convenit susţinerea unor proiecte concrete, între care cel mai important fiind prelungirea viitoarei Autostrăzi Transilvania - Moldova până dincolo de Prut.
Andrei Năstase şi Daniel Buda
Andrei Năstase şi Daniel Buda (PPDA)
Maria Maevschi
09.10.2018

În urma unei întâlniri cu participarea preşedintelui Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, şi europarlamentarului Partidului Popular European (PPE), Daniel Buda, preşedinte PNL Cluj, părţile au ajuns la concluzia că una dintre priorităţile noului Parlament European şi ale noii Comisii Europene va trebui să fie deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană devine posibilă în contextul în care România va deţine, pentru prima oară în istorie, anul viitor, preşedinţia semestrială a UE. Astfel, liderii politici români vor putea influenţa într-o măsură mult mai mare agenda comună a Uniunii Europene”, a declarat europarlamentarul PPE, Daniel Buda.

Totodată, politicianul a adăugat că deschiderea negocierilor de aderare va pune la dispoziţia cetăţenilor Republicii Moldova mai mulţi bani, prin intermediul programelor de preaderare, însă a atras atenţia că acordarea efectivă a acestor bani presupune respectarea regulilor statului de drept, ceea ce înseamnă întărirea instituţiilor democratice şi respectarea domniei legii.

La rândul său, preşedintele PPDA a susţinut că, după ce opoziţia democratică va prelua puterea deopotrivă în Republica Moldova şi România, trebuie promovate proiecte concrete, care să aducă beneficii clare celor care trăiesc pe ambele maluri ale Prutului. În context acesta a dat ca exemplu proiectul Autostrăzii Montana, care va uni Transilvania şi Moldova.

Andrei Năstase a remarcat faptul că există disponibilitatea Comisiei Europene de a finanţa acest proiect, aşa cum s-a exprimat deja comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu. Totodată, politicianul moldovean a reamintit că este obligatorie respectarea regulilor democratice, inclusiv a dreptului de a alege şi de a fi ales, pentru ca parcursul european al Republicii Moldova să fie încununat de succes.

După conferinţa de presă, Năstase a vizitat festivalul „Produs de România”, care a reunit producători de alimente şi artizani din toate regiunile româneşti. Acolo s-a întâlnit cu producătorii de alimente din raionul Hânceşti, cu artizanii din Bucovina şi cu cei din Dobrogea, precum şi cu meşteşugarii din Transilvania. La festival s-a întâlnit şi cu lideri politici ai PNL, între care preşedinţii Consiliilor Judeţene Cluj, Alin Tişe, şi Suceava, Gheorghe Flutur, care şi-au exprimat din nou sprijinul pentru opoziţia democratică, proeuropeană şi antioligarhică din Republica Moldova.

Andrei Năstase a vizitat apoi Festivalul Internaţional de Carte Transilvania. Acesta tocmai a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare lectură publică, la care au participat 3.855 de persoane, care au citit dintr-un volum de Mihai Eminescu, tipărit de Editura Şcoala Ardeleană. Pe lângă întâlnirile cu scriitorii şi editori români, Andrei Năstase a purtat discuţii şi cu fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, fost ministru al Afacerilor Europene şi deputat în Parlamentul din Bucureşti, în prezent profesor al Universităţii Babeş-Bolyai.

În aceste zile, liderul PPDA participă la o conferinţă dedicată oraşelor inteligente, găzduită de primarul PNL al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Alba Iulia, capitala Unirii din 1918, este unul dintre oraşele româneşti înfrăţite cu Chişinăul şi, totodată, cel mai avansat municipiu din România în cursa pentru obţinerea statutului de smart city.

”Participarea la această conferinţă este în concordanţă cu eforturile noastre care vizează constituirea unei axe a inovării Chişinău - Cluj - Viena, axă care poate include şi alte comunităţi pe lângă polii principali. Astfel, prin intermediul proiectelor care vizează transformarea Chişinăului într-un smart city dotat cu o infrastructură modernă, capabil să ofere oamenilor şansa unei vieţi mai bune, iar investitorii să beneficieze de toate condiţiile pentru a realiza afaceri de succes în Republica Moldova”, a conchis Andrei Năstase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor