Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicită CSM sancţionarea judecătorilor care au tergiversat procesele în instanţe

Europarlamentarul Monica Macovei
Europarlamentarul Monica Macovei (DIETER NAGL/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
22.02.2012

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a adresat miercuri o scrisoare deschisă preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, în care îi solicită să facă publice rezultatele verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară cu privire la situaţia dosarelor de mare corupţie aflate pe rolul instanţelor.

În scrisoarea postată pe blogul personal, Monica Macovei susţine că magistraţii, care au contribuit la imposibilitatea înfăptuirii justiţiei din cauza împlinirii termenelor de prescripţie, trebuie sancţionaţi.

"Revin la aspectele pe care le-am semnalat, în luna octombrie 2011, prin intermediul scrisorii deschise adresate conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu: (1) problema lipsei de celeritate în judecarea dosarelor de mare corupţie şi infracţiuni economice, (2) lipsa de încredere în justiţie şi (3) necesitatea unei schimbări rapide şi profunde a Inspecţiei Judiciare în vederea responsabilizării magistraţilor. Toate acestea sunt extrem de relevante pentru a dobândi încrederea statelor membre în sistemul de justiţie din România şi implicit pentru a îndepărta singurul obstacol rămas în calea intrării României în spaţiul Schengen", se arată în scrisoarea semnată de Monica Macovei.

Europarlamentarul susţine că opinia publică trebuie să cunoască măsurile luate de CSM pentru remedierea deficienţelor şi concluziile la care au ajuns inspectorii, respectiv membrii CSM, în urma verificărilor efectuate la instanţele din ţară.

Monica Macovei arată că perioada de desfăşurare a verificărilor cu privire la dosarele de mare corupţie s-a încheiat, iar în şedinţa de plen din data de 31 ianuarie 2012 urma să fie discutat raportul final cu măsurile pe care Inspecţia Judiciară le propune.

"În virtutea unei depline transparenţe, necesare recâştigării încrederii în justiţie, vă rog să faceţi publice rezultatele tuturor verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, propunerile de remediere a situaţiei şi posibilele cazuri de sancţionare a unor magistraţi care, din motive imputabile, au contribuit la o durată prelungită de judecată şi chiar la prescrierea unor fapte; similar în cazul procurorilor. Vă reamintesc, în acest context, că, potrivit statisticilor publicate în presă, peste 20 de dosare de corupţie sau fraudă sunt în instanţă de circa 4 ani sau mai mult. Alte circa 20 de dosare sunt în instanţă de mai bine de 2-3 ani. În majoritatea nu avem o hotărâre în prima instanţă", se mai precizează în scrisoare.

Monica Macovei consideră că acele cazuri de împlinire a termenelor de prescripţie a răspunderii penale trebuie să fie analizate cu celeritate şi în mod individual, iar magistraţii care au contribuit la imposibilitatea înfăptuirii justiţiei din cauza împlinirii termenelor de prescripţie trebuie sancţionaţi.

"Vă reamintesc cazul unui fost deputat în Parlamentul României trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi condamnat, după primele două instanţe, la 3 ani de închisoare cu executare, care, în aprilie 2011, a scăpat de pedeapsă prin împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale în timpul procedurii de recurs. Dosarul a stat în primă instanţă 4 ani şi a trecut prin 47 de termene, cele mai multe fiind amânări. Deşi avertizaţi de procurorii anticoruptie, cei 3 magistraţi ai completului de la Curtea de Apel Bucureşti au dat iar amânări care au dus, în cele din urmă, la prescripţie. Inspecţia Judiciară nu a anunţat nicio măsură în acest caz. Tot astfel, în dosarul Rompetrol, Tribunalul Bucureşti a constatat, la 21 octombrie 2011, că pentru două din faptele penale pentru care sunt acuzaţi inculpaţii răspunderea penală s-a prescris. Dosarul se află în instanţă din septembrie 2006, adică de 5 ani. Nu am primit încă niciun răspuns la scrisoarea din luna octombrie 2011 în care m-am referit concret la aceste două cazuri", mai declară Monica Macovei.

Europarlamentarul aminteşte că raportul interimar MCV din 8 februarie 2012 atenţionează că instanţele nu publică motivările hotărârilor judecătoreşti, iar Comisia Europeană consideră că "trebuie asigurată la nivel general respectarea termenelor legale de motivare a hotărârilor judecătoreşti, în special pentru că există riscul ca, în unele cazuri de corupţie la nivel înalt, tergiversarea motivărilor să atragă prescrierea cazului prin amânarea posibilităţii introducerii căilor de atac".

Monica Macovei mai arată că o poziţie fermă a CSM în astfel de situaţii, prin transmiterea unui semnal că nu vor fi tolerate şi nu vor rămâne nesancţionate acţiuni care pot afecta mersul justiţiei şi pot spori neîncrederea populaţiei, ar fi primul pas dintr-un plan mai larg de acţiuni menite să reformeze sistemul judiciar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor