Excluderea Rusiei din SWIFT ar putea diminua ambiţiile lui Vladimir Putin

SWIFT logo
SWIFT logo (www.swift.com)

Referendumurile controversate din estul Ucrainei i-au oferit preşedintelui rus Vladimir Putin timpul de a face un bilanţ şi de a alege între două căi foarte diferite. Prima implică acapararea de mai mult teritoriu pentru Rusia, în încercarea de a reconstrui un imperiu în vechea sfera sovietică, şi acceptarea unei confruntări prelungite cu Occidentul. Cea de-a doua este mult mai pragmatică şi presupune încercarea de a pune de-o parte câştigurile din Crimeea şi de a reconstrui relaţiile cu SUA şi UE, scrie Gideon Rachman în paginile Financial Times.

Kremlinul are motive să facă o pauză, deoarece rundele viitoare de sancţiuni economice care vizează Rusia sunt potenţial foarte dăunătoare. Guvernele occidentale au puterea efectivă de a exclude Rusia din sistemul financiar mondial, iar punctul central al acestei puteri îl constituie Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Mondiale, cunoscută şi sub numele de SWIFT.

Chiar şi sancţiunile adoptate până în prezent au constituit o surpriză neplăcută pentru Kremlin. Moscova a încercat să dea impresia că este indiferentă la interdicţiile de călătorie şi la confiscările de active, în timp ce ruşii aflaţi pe lista cu interdicţii au pretins că sunt încântaţi.

Realitatea este că unele persoane din cercul lui Putin sunt cu adevărat consternate de restricţiile impuse capacităţii lor de a călători şi de a transfera bani. Mai important, există o anxietate reală la Kremlin cu privire la ceea ce ar putea aduce o a treia rundă de sancţiuni, în special cu privire la tipurile de măsuri care elimină Iranul din sistemul financiar global.

În particular, oficialii se revoltă împotriva posibilităţii de a fi excluşi din sistemul SWIFT de plăţi bancare internaţionale, o măsură luată împotriva Iranului în 2012, care ar complica extrem eforturile de a face afaceri la nivel internaţional din Rusia.

SWIFT este o instituţie privată, deţinută de băncile sale membre, cu sediul la Bruxelles. Cu toate acestea, aşa cum a ilustrat-o cazul Iranului, ea este susceptibilă la presiuni din partea UE şi SUA. Sancţiunile financiare europene şi americane împotriva Iranului au obligat SWIFT să ia măsuri ultima dată. Măsuri similare împotriva Rusiei sunt pe lista de posibile sancţiuni.

Cu toate acestea, oficialii occidentali sunt, de asemenea, conştienţi de dezavantajele pe care le presupune recursul la SWIFT. Este avantajos pentru Occident ca o parte semnificativă a structurii financiare mondiale să fie condusă din Europa şi să aibă sediul în acelaşi oraş cu UE şi NATO. De asemenea, faptul că locuitorii şi instituţiile din Rusia folosesc SWIFT pentru tranzacţiile lor financiare face mai uşoară - pentru guvernele occidentale - monitorizarea modul în care aceştia operează cu banii. Din acest motiv, excluderea Rusiei din SWIFT ar putea provoca haos la Moscova pe termen scurt.

Cu toate acestea, pe termen lung, o atare măsură ar grăbi ziua în care Rusia şi, mai important, China, ar institui sisteme alternative pentru transferul banilor între băncile internaţionale, şi deşi sarcina nu este una uşoară - pentru că altfel s-ar fi realizat deja - ea a fost deja analizată de către ruşi şi chinezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe