NATO efectuează exerciţii navale în Marea Baltică

Marina americana si navele sud-coreene navigheaza in formatie de 13 in frunte cu submarinul de atac USS Tuscon (SNN 770) in 26 iulie 2010.
Marina americana si navele sud-coreene navigheaza in formatie de 13 in frunte cu submarinul de atac USS Tuscon (SNN 770) in 26 iulie 2010. (Adam K. Thomas / U.S Navy via Getty Images)

Alianţa Nord Atlantică a anunţat, luni, începerea exerciţiilor navale din Marea Baltică, denumite Dynamic Monarch, la care vor participa 18 state membre şi non-membre ale NATO, a notat Mediafax.

Rusia, suspendată din cadrul cooperări cu NATO în urma agresiunii din Ucraina, nu va participa la exerciţii.

Exerciţiile de salvare submarină sunt organizate o dată la trei ani, implicând nave militare, submarine, avioane şi elicoptere din statele membre şi non-membre ale NATO.

Manevrele au ca scop reactualizarea procedurilor internaţionale de salvare a unor submarine avariate. Peste 40 de forţe navale folosesc în acest moment submarine, potrivit NATO.

Rusia nu a fost invitată la aceste exerciţii „în urma deciziei NATO, luna trecută, de suspendare a oricărei cooperări cu această ţară, ca răspuns la încălcarea de către Moscova a dreptului internaţional şi a principiilor fundamentale care stau la baza parteneriatului nostru", a declarat pentru AFP un reprezentant NATO.