Ruşii fumegă. Rogozin, supărat pe Ponta, cere MAE rus o reacţie „dintre cele mai dure”

Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin , arhiva
Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin , arhiva (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

După ce România a interzis trecerea avionului vicepremierului rus Dmitri Rogozin prin spaţiul aerian românesc, adăugând că „lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor de vânătoare româneşti să ia o decizie”, oficialul rus a avertizat că aceste afirmaţii sunt foarte grave şi necesită una dintre cele mai dure reacţii din partea Rusiei.

"Nu mai avem ce discuta cu ei după această situaţie. Ministerul rus de Externe va pregăti şi va elabora o reacţie. Una este să introduci sancţiuni împotriva unor persoane, ca acestea să nu mai poată primi vize, dar să forţezi să aterizeze, cu ajutorul aviaţiei militare, un avion la bordul căruia se află membri ai Guvernului rus este dincolo de orice glumă (...). Reacţia trebuie să fie dintre cele mai dure", a avertizat Rogozin, adăugând că situaţia a fost discutată luni dimineaţă cu ministrul de Externe Serghei Lavrov şi cu ambasadorul României în Rusia, fiind prezentată şi premierului rus Dmitri Medvedev.

Rogozin a susţinut că "problema nu este siguranţa fizică a unei anumite persoane, problema este că au impus sancţiuni împotriva drepturilor cetăţenilor ruşi, inclusiv împotriva autorităţilor statului şi a reprezentanţilor Guvernului Rusiei, care au interdicţii de tranzitare a spaţiilor aeriene aparţinând acestor ţări".

Anterior, vicepremierul rus scria pe contul său de Twitter că atrage atenţia Ministerului rus al Afacerilor Externe asupra declaraţiei premierului Victor Ponta preluată de site-ul moldnews.md. Mesajul este urmat de o ironie la adresa premierului român, Rogozin folosind un joc de cuvinte în limba rusă: "Ponţii cei duri şi poantele...".

Premierul Victor Ponta a declarat că vicepremierul rus are un rol provocator şi este un personaj politic care nu are ce căuta în România, adăugând că a fost nevoit să gestioneze situaţia la nivelul ministerelor, în conformitate cu angajamente pe care le are ţara noastră faţă de NATO şi UE, interzicând trecerea avionului vicepremierului rus prin spaţiul aerian românesc. Acesta ar fi fost rolul preşedintelui Traian Băsescu, dar premierul Ponta a afirmat că acesta era "la plimbare" cu Elena Udrea la Arad, astfel că a trebuit să îşi asume responsabilităţile de comandant suprem.

"În mod normal, într-o situaţie de acest gen, când vicepremierul Rusiei provoacă România, ar fi trebuit să avem o întâlnire cu preşedintele ţării, comandantul suprem, care era însă cu Udrea, se plimbau prin Arad. Eu am gestionat la nivelul Ministerului de Externe şi al celorlalte ministere exact cum trebuia să procedăm, şi anume respectând angajamentele pe care România le are. (...) Am acţionat eu ca şi comandant suprem, dacă el era ocupat cu altceva. Lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor de vânătoare româneşti să ia o decizie. O să iau eu acele decizii când va fi cazul, dar atunci de ce mai avem preşedinte în România?", a declarat duminică Ponta.

Explicaţiile lui Titus Corlăţean

Avionul la bordul căruia se întorcea sâmbătă Dmitri Rogozin la Moscova, după o vizită la Tiraspol, a fost forţat să aterizeze de urgenţă în Moldova după ce a fost interceptat de avioanele de vânătoare ale Ucrainei pentru că nu avea permis de zbor pe teritoriul Ucrainei. Deşi la venirea sa la Tiraspol, Rogozin a ajuns în Transnistria zburând pe deasupra României, la plecare avionul său nu a mai avut permisiunea să survoleze spaţiul aerian al ţării noastre.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a precizat, luni, la Digi 24, că avionul în care se afla vicepremierul rus a trecut în mod fraudulos spaţiul aerian românesc, pentru că prezenţa acestuia la bordul aeronavei nu a fost confirmată de compania aeriană. Oficialul român a explicat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ajuns la Chişinău prin intermediul unei curse private, chiar dacă avea la bord o delegaţie oficială, şi "a trecut în mod fraudulos prin spaţiul aerian probabil şi bulgar şi românesc, cu o perioadă scurtă de tranzit prin spaţiul românesc, având planul de zbor aprobat de Eurocontrol".

Şeful diplomaţiei române a subliniat că tranzitul a fost "fraudulos, pentru ca la întrebările puse atât de bulgari cât şi de autorităţile competente româneşti, ROMATSA şi mai ales Autoritatea Aeronautică, au dat răspunsuri evazive, a existat o întrerupere a comunicării şi chiar o minciună. Cel puţin bulgarilor li s-a spus în mod explicit că n-ar exista pe lista de pasageri, la noi s-a tras de timp, cu aşa-zise întreruperi ale comunicării. Cert este că a trecut fraudulos".

După ce au aflat că este pe lista de pasageri, autorităţile române i-au refuzat lui Rogozin dreptul de tranzit: "Odată ce am avut confirmarea clară a listei de pasageri şi cu faptul că vicepremierul rus se afla în acel avion, şi acest lucru s-a ştiut abia când a ajuns la Chişinău (...) autorităţile române au refuzat dreptul de tranzit, de survol şi asta a generat acea reacţie nervoasă a vicepremierului rus".

Corlăţean a subliniat că pentru obţinerea tranzitului "s-a folosit un truc", s-a primit acceptul de la Eurocontrol, precizându-se ca este o cursă privată, în ciuda faptului că avea la bord o delegaţie oficială.