UPDATE. Băsescu-Rogozin Reloded. „Rogozin e nebunul regelui. Unui clown de teapa lui îi răspunzi ca atare”

Preşedintele Traian Băsescu şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin
Preşedintele Traian Băsescu şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

UPDATE - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că vicepremierul rus Dmitri Rogozon este „nebunul regelui”, iar „unui clown de teapa lui îi răspunzi ca atare”, adăugând că atunci „Când va fi un comunicat elevat, răspunsul va fi un răspuns elevat”.

"Rogozin este nebunul regelui. El are rolul să enerveze şi, dacă te potriveşti să-l iei în serios, trebuie să iei măsuri costisitoare şi nu poţi să cazi în capcana ca la puncte de vedere ale lui Rogozin, unui clovn de teapa lui îi răspunzi ca atare", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a subliniat că Rogozin a jignit românii, iar el, ca preşedinte, i-a răspuns în mod neoficial.

"Unul pe Twitter, altul merge în emisiune. Sunt de principiu că, acolo unde se duce lupta, acolo trebuie să o duci. Dacă Rogozin a jignit românii, te duci într-un interviu şi, fără să jigneşti poporul rus, pe el poţi să-l tratezi în aceeaşi notă. Abordarea MAE a fost a MAE, care a cerut explicaţii. Nu au primit şi mă îndoiesc că vor primi. Eu nu am Twitter, am preferat să reacţionez la o televiziune privată. Rogozin nu este un diplomat, el însă nu poate rămâne fără o replică pe măsura lui, pentru că altfel şi românii vor spune: stai, frate, ne umileşte şi nimeni nu-i răspunde? Îi răspunzi în tonul lui, la mintea lui şi asta e! Când va fi un comunicat elevat, vom răspunde elevat. Comunicatele oficiale se fac prin purtătorul de cuvânt al MAE, ministru de Externe, purtător de cuvânt al preşedintelui sau preşedintele însuşi", a precizat şeful statului.

***

După ce preşedintele Traian Băsescu a susţinut că declaraţiile vicepremierul rus Dmitri Rogozin care au vizat ţara noastră au fost făcute, cel mai probabil, după ce „se împrietenise bine cu vreo câteva sticle cu vodcă”, Rogozin i-a replicat acestuia, pe contul său de Twitter, că se întreabă câte pahare a băut Băsescu pentru a avea curajul să închidă spaţiul aerian pentru avionul său.

Sâmbătă, avionul cu care Dmitri Rogozin se întorcea la Moscova, după o vizită la Tiraspol, a fost forţat să aterizeze de urgenţă în Moldova după ce au fost interceptat de avioane de vânătoare ale Ucrainei pentru că nu avea permis de zbor pe teritoriul Ucrainei. Dar dacă la venirea sa la Tiraspol, Rogozin a ajuns în Transnistria zburând pe deasupra României, însă la plecare avionul său nu a mai avut permisiunea să survoleze spaţiul aerian al ţării noastre.

"Mă întreb câte pahare a golit Băsescu pentru a prinde curaj să închidă spaţiul aerian pentru avionul nostru", a scris luni Rogozin pe Twitter.

Dmitri Rogozin preciza sâmbătă, pe microblogul său, că „România, la cererea SUA, şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu (un bombardier de tip) TU-160”.

"Da, domnilor români, vă vom explica în curând totul, cine sunteţi şi ce credem despre voi", a adăugat Rogozin într-un alt mesaj postat sâmbătă seara.

În replică, Traian Băsescu a declarat duminică, că trebuie aflat câtă votcă a consumat înainte să facă astfel de afirmaţii. În opinia preşedintelui, Rogozin s a fost nervos şi „a vorbit gura fără el”.

„Cei care au luat decizia cred că ştiu ce fac şi cum interpretează restricţiile puse unor persoane. Rogozin este una dintre persoane (vice-premierul rus se află din martie pe lista de sancţiuni a Consiliului European şi nu are dreptul să zboare în spaţiul Uniunii Europene n.r.). Să-i fie de bine”, a explicat şeful statului.

„La astfel de declaraţii eu nu pot avea decât o singură reacţie. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii. E o declaraţie lipsită total de respect faţă de un alt stat, faţă de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia”, a declarat Traian Băsescu, adăugând că Rogozin a rămas încă la modul de gândire al stalinismului.

Şeful statului a continuat duminică seară, la Digi 24, seria de remarci la adresa vicepremierului rus: „Rogozin este un om extrem de impulsiv, de orgolios, iar în cazul de faţă eu suspectez că a făcut declaraţiile după ce se împrietenise bine cu vreo câteva sticle cu vodcă. Este evident că nu poţi să iei în consideraţie acest tip de declaraţii. Ce să ne spună Rogozin, cine suntem? Dacă are nevoie, îi spunem noi lui cine suntem, dacă nu ştie. Şi îi pot spune eu că suntem o naţiune care a trăit între trei imperii, Imperiul Rus la răsărit, Imperiul Otoman la sud şi Imperiul austro-ungar la vest şi suntem tot aici, ei ar trebui să plece de pe-aici. Ăştia suntem noi, iar Rogozin ar trebui să bage bine în cap lucrul acesta. Eu nu pot să consider că astfel de declaraţii, cel puţin până la proba contrară, sunt declaraţii oficiale ale statului rus. Este un exces, sub influenţa băuturilor alcoolice sau a nervilor sau amândouă la un loc”.

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Rusiei lămuriri oficiale cu privire la afirmaţiile lui Rogozin.