Rogozin a făcut declaraţii cu caracter provocator la adresa Republicii Moldova

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. (RAVEENDRAN / AFP / GettyImages)

Vizita privată în Republica Moldova a vicepremierului rus D. Rogozin, care a fost însoţit de un grup de deputaţi ai Dumei de Stat a Adunării Federale şi de un membru al Guvernului, nu a trecut fără declaraţii cu caracter provocator la adresa Republicii Moldova.

În pofida mesajelor transmise părţii ruse pe calea diplomatică în ajunul acestei vizite de a se abţine de la declaraţii care ar putea prejudicia relaţiile bilaterale, demnitarul rus, pentru a câta oară, şi-a permis aprecieri şi comentarii eronate vizavi de alegerea suverană de dezvoltare a ţării noastre.

Amintim că poziţia oficială a Federaţiei Ruse, confirmată în repetate rânduri, se bazează pe respectarea alegerii suverane a Republicii Moldova şi soluţionarea conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Cu această ocazie, reiterăm că autorităţile Republicii Moldova pledează consecvent pentru un dialog constructiv şi pragmatic cu Federaţia Rusă în toate domeniile de interes comun, mai cu seamă pe chestiunile sensibile ce ţin de reglementarea cuprinzătoare a problemei transnistrene.

În acelaşi timp, în legătură cu intenţia oficialilor ruşi de a transporta cu avionul de rută specială (charter) a unor cutii conţinând “liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei”, MAEIE precizează că materialele respective au fost reţinute de organele competente ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora în conformitate cu legislaţia RM în vigoare.

Atragem atenţia asupra faptului că acţiunile şi declaraţiile lui D. Rogozin din ultima perioadă sunt contraproductive şi nu contribuie la avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean.