UPDATE - Băsescu: Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă declaraţii la adresa României

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Şeful statului a declarat duminică seară, la Digi 24, că "Rogozin este un om extrem de impulsiv, de orgolios, iar în cazul de faţă eu suspectez că a făcut declaraţiile după ce se împrietenise bine cu vreo câteva sticle cu vodcă. Este evident că nu poţi să iei în consideraţie acest tip de declaraţii. Ce să ne spună Rogozin, cine suntem? Dacă are nevoie, îi spunem noi lui cine suntem, dacă nu ştie. Şi îi pot spune eu că suntem o naţiune care a trăit între trei imperii, Imperiul Rus la răsărit, Imperiul Otoman la sud şi Imperiul austro-ungar la vest şi suntem tot aici, ei a trebui să plece de pe-aici. Ăştia suntem noi, iar Rogozin ar trebui să bage bine în cap lucrul acesta".

"Eu nu pot să consider că astfel de declaraţii, cel puţin până la proba contrară, sunt declaraţii oficiale ale statului rus. Este un exces, sub influenţa băuturilor alcoolice sau a nervilor sau amândouă la un loc", a adăugat Traian Băsescu.

***

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Timişoara, referitor la comentariile vice-premierului rus Dmitri Rogozin la adresa ţării noastre, că trebuie aflat câtă votcă a consumat înainte să facă astfel de afirmaţii, potrivit Opiniatimisoarei.ro

"La astfel de declaraţii eu nu pot avea decât o singură reacţie. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii. E o declaraţie lipsită total de respect faţă de un alt stat, faţă de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia", a declarat Traian Băsescu, adăugând că Rogozin a rămas încă la modul de gândire al stalinismului.

Întrebat despre faptul că Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Rusiei lămuriri oficiale cu privire la afirmaţiile lui Rogozin, şeful statului a replicat:" E o procedură absolut normală ca ministerul să întrebe, deoarece nici Ministerul Afacerilor Externe al României n-avea de unde să ştie câtă vodcă consumase Rogozin înainte de această declaraţie".

Anterior acestor declaraţii, preşedintele a susţinut că ameninţarea vicepremierul rus a fost făcută pur si simplu la nervi. "Cred că era nervos şi a vorbit gura fără el. La Rogozin nu-i nimic de mirare din punctul ăsta de vedere", a explicat Băsescu.

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că a luat notă, „cu surprindere”, de postarea de sâmbătă a lui Dmitri Rogozin, pe microblogul său, conform căreia „România, la cererea SUA, şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160”.

"Da, domnilor români, vă vom explica în curând totul, cine sunteţi şi ce credem despre voi", a adăugat Dmitri Rogozin într-un alt mesaj postat sâmbătă seara, nemulţumit de faptul că România, la solicitarea Statelor Unite, şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul său.

"Cei care au luat decizia cred că ştiu ce fac şi cum interpretează restricţiile puse unor persoane. Rogozin este una dintre persoane (vice-premierul rus se află din martie pe lista de sancţiuni a Consiliului European şi nu are dreptul să zboare în spaţiul Uniunii Europene n.r.). Să-i fie de bine", a mai declarat şeful statului, rugat de jurnalişti să comenteze faptul că Rogozin a acuzat că România nu-i permite trecerea prin spaţiul său aerian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne