Deutsche Welle: Noul joc de domino şi calea către ''Noua Rusie''

(photos.com)

Controversatele referendumuri din estul Ucrainei sunt lipsite de orice credibilitate şi de orice fel de legitimitate democratică, dar acestea ar putea declanşa o reacţie în lanţ, notează luni Deutsche Welle (DW).

Dacă ar fi după forţele proruse din estul Ucrainei, Europa ar avea mai multe frontiere noi ca urmare a anexării Crimeii. Regiunile Doneţk şi Lugansk ar putea deveni două noi 'republici independente' în mod clar orientate spre Rusia, de vreme ce vor fi dependente de sprijinul Kremlinului, atât din punct de vedere politic, cât şi economic, punctează publicaţia.

Fărâmiţarea Ucrainei ar putea fi continuată cu ajutorul 'referendumurilor', în ciuda tuturor criticilor internaţionale şi a faptului că votul contravine Constituţiei Ucrainei, iar organizatorii sunt separatişti care au preluat controlul asupra mai multor clădiri administrative şi secţii de poliţie. Aceşti separatişti n-au fost aleşi de nimeni, dar au preluat puterii prin forţă, ceea ce face ca aceste 'referendumuri' sa fie lipsite de orice credibilitate sau de legitimitate democratică, potrivit Deutsche Welle.

Observatori independenţi au fost în imposibilitatea de a supraveghea procesul electoral şi numărarea voturilor. Neexistând registre electorale oficiale, evaluarea acestor referendumuri nu este în niciun caz posibilă, consideră DW. Nimeni nu ştie exact câţi oameni au votat. Este posibil ca buletine de vot să fi fost falsificate, unele persoane să fi votat multiplu, iar vorbitorii de ucraineană să nu se fi prezentat la urne de frică. Din aceste motive, comunitatea internaţională nu va recunoaşte rezultatul acestui referendum, însă acest lucru nu-i va opri pe separatişti, care nu aşteaptă acceptare internaţională, 'referendumurile' lor fiind o manevră populistă, o ''imitaţie de democraţie'' concepută pentru a invoca aşa-numita 'voinţă populară'' . Astfel ei vor să determine o reacţie în lanţ, pentru ca şi alte regiuni din sudul şi din estul Ucrainei să le urmeze exemplul.

Strategia aduce aminte de 'teoria dominoului'' din timpul războiului rece, conform căreia ideologia şi propaganda urmau să ducă statele vecine spre căderea, ca într-un joc de domino, sub influenţa Moscovei. Un astfel de scenariu ameninţă acum să cuprindă anumite părţi din Ucraina, explică Deutsche Welle. Separatiştii doresc ca şi alte 'republici' să se formeze asemănător cu ''modelele'' de Doneţk si Lugansk. Aceste piese de domino ar putea fi într-o zi combinate sub numele de ''Noua Rusie'' ('Novorossiya'), vorbindu-se deja despre acest lucru la Doneţk, Lugansk, precum şi la Moscova.

Preşedintele rus Vladimir Putin a început deja să folosească formula 'Noua Rusie', însemnând o zonă care se întinde din estul Ucrainei, prin Crimeea şi Odesa, până la Republica Moldova şi România, adică până la graniţele Uniunii Europene. Crimeea a fost deja anexată. Ar putea urma Doneţk şi Lugansk, chiar dacă Moscova neagă în prezent o astfel de intenţie. Dar, în realitate, aceste zone sunt piese de domino pentru Kremlin pe calea către 'Noua Rusie', concluzionează Deutsche Welle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe