Preşedintele Ucrainei: Referendumul „inspirat” de Rusia, o farsă fără efecte juridice

(S) Olexander Turcinov, preţedintele Parlamentului ucrainean şi Ministrul  Apărării, Igor Teniuc, 14 martie 2014
(S) Olexander Turcinov, preţedintele Parlamentului ucrainean şi Ministrul  Apărării, Igor Teniuc, 14 martie 2014 (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexander Turcinov, a denunţat, duminică, aşa numitul referendum „inspirat de conducerea” Rusiei, care s-a desfăşurat în regiunile Lugansk şi Doneţk, precizând că este numai o farsă fără efecte juridice la Kiev.

„Aceste procese sunt inspirate de conducerea Federaţiei Ruse şi sunt distructive pentru economiile regiunilor Doneţk şi Lugansk şi ameninţă vieţile şi bunăstarea cetăţenilor şi au scopul destabilizării situaţiei din Ucraina, împiedicarea alegerilor prezidenţiale şi dărâmarea autorităţilor ucrainene”, a declarat Turcinov.

Pe lângă faptul că referendumul este ilegitim şi contravine Constituţiei ucrainene, autorităţile de la Kiev au oferit o serie de dovezi care arată că rezultatul scrutinului a fost falsificat.

Rezultatul votului se cunoştea dinainte, au precizat jurnaliştii Kiev Post.

Scrutinul din estul Ucrainei fost condamnat de către puterile Occidentale şi Kiev drept o acţiune „provocatoare” din partea Rusiei, menită să accentueze tensiunile interetnice.

Şeful comisiei electorale din Doneţk, Roman Liaghin, a declarat că 89% din alegătorii regiunii ar fi optat pentru independenţa faţă de Ucraina.

„89,07% au votat pentru, iar 10,19% împotrivă. Acesta poate fi considerat rezultatul final”, a declarat Roman Liaghin, precizând că prezenţa la vot ar fi fost de 74,87%.

La vot nu a participat niciun observator internaţional.

Referendumul a fost organizat de separatiştii pro-ruşi conduşi de forţele pro-Rusia din Doneţk şi Lugansk, regiuni marcate de conflictul dintre armata ucraineană şi forţele afiliate Kremlinului.