EXCLUSIV. "Comunismul este un cancer al cărui leac încă nu a fost descoperit" - Ion Caramitru alături de diaspora din Londra

Ion Caramitru într-un spectacol la Londra, la invitaţia Institutului Cultural Român.
Ion Caramitru într-un spectacol la Londra, la invitaţia Institutului Cultural Român. (Robert Willy Toperter)

Sângele prin care ne-am sfinţit aşa-zisa democraţie nu s-a uscat în memoria multor români plecaţi din ţară. La 25 ani de la revoluţia confiscată de FSN, românii din Londra au avut prilejul să rememoreze, alături de Ion Caramitru, istoria lui decembrie '89, istorie scrisă cu şi prin sacrificiul tinerilor care au murit sperând într-o schimbare în bine, reală, a ţării.

La invitaţia Institutului Cultural Român din Londra, Ion Caramitru a susţinut, miercuri, un spectacol memorabil, pentru alţi tineri care au scris istorie, istoria eşecului tentativei urmaşului FSN - PSD-ul - de a prelua preşedinţia ţării în noiembrie, prin Victor Ponta.

Proza şi poezia maestrului Ion Caramitru au fost armonios împletite cu notele tânărului pianist Sergiu Tuhuţiu, care l-a acompaniat pe marele actor.

"Trăiţi afară cu fiinţa dumneavoastră, dar cu sufletul s-a văzut că sunteţi acasă. Lucru care este nesfârşit de frumos şi de adevărat. Acest "oxigen" care a venit de la dumneavoastră fost un lucru absolut uluitor", s-a adresat Caramitru auditoriului său.

Ulterior spectacolului, maestrul Caramitru, a împărtăşit corespondentului Epoch Times câteva dintre gândurile sale legate de deturnarea revoluţiei din 1989, la un sfert de veac de la momentul în care, în direct la TVR, alături de Mircea Dinescu, anunţa căderea comunismului.

"Revoluţia, cum spun eu, la care am participat, o revoluţie profund anticomunistă, n-a reuşit. A reuşit, mai în glumă mai în serios, revoluţia lui Sergiu Nicolaescu, spun eu. Dar de fapt este vorba de cei care au confiscat revoluţia până la urmă. Însă, în toţi aceşti 25 de ani s-au petrecut multe evenimente, de... să zic aşa... de trezire "a minţilor românilor de pe urmă", cum se spune. În '96 când a votat toată ţara cu Convenţia Democrată, după moartea lui Corneliu Coposu, şi acum, când s-a întâmplat minunea asta electorală, ca să spun aşa", a declarat Caramitru.

Întrebat cât de credibilă sau periculoasă ar fi reactivarea regimului roşu, Caramitru a caracterizat comunismul drept un cancer pentru care nu s-a găsit leac şi care ameninţă încă România:

"Comunismul este cea mai mare nenorocire care se mai poate întâmpla şi care nu este imposibilă. Exemple sunt numeroase: ce se întâmplă în Rusia, ce se întâmplă în Moldova unde partidul comunist, cu numele ăsta, participă la alegeri. Partidul care se cheamă socialist e tot comunist la ei, ca şi la noi de altfel. E aceeaşi speţă. Câtă vreme Ion Iliescu este preşedintele de onoare al PSD-ului, PSD-ul este considerat partid de foşti comunişti şi foşti securişti. Comunismul există, este un cancer, spun eu, al cărui leac încă nu a fost descoperit", a afirmat actorul.

În asentiment cu Ion Caramitru, o parte din cei prezenţi la spectacol sunt de părere că încă nu am scăpat de foştii comunişti. Motivul? Mentalitatea este foarte greu de schimbat după 50 de ani de frică, sub un regim totalitar.

"Cred că este extrem de greu să schimbi mentalitatea oamenilor. Timp de aproape 50 ani au fost obişnuiţi să le fie frică, să facă ce se aşteaptă de la ei să facă, şi a devenit un fel de a supravieţui, de a asigura existenţa familiilor lor. Şi această necesitate de supravieţuire continuă. Oamenii au crezut că trebuie să voteze pentru lideri, lideri care au fost aleşi din nomenclatură dinainte, doar o generaţie mai tânără. (…) Partidele istorice democrate au fost denigrate şi li se spunea că încearcă să vândă ţara. S-a întâmplat exact invers, moştenitorii FSN-ului au vândut ţara", a declarat arh. Iolanda Costide, preşedinte PNL Londra.

Un bătrân dintre spectatori, discret, îşi pune o lacrimă în batistă. Nu a avut copii, dar nepotul său a murit pe străzile Timişoarei. Trupul său a fost ars şi aruncat într-un canal. Nu a vrut să dea un interviu, doar ne-a rugat să nu uităm preţul libertăţii noastre.