Experimentul din 1950 privind sinteza compusilor organici revizuit

.
. (U.S. Geological Survey)
Ginger Chan
23.03.2011

Cercetatorii de la Universitatea California din San Diego, de la Institutul Carnegie pentru Stiinta, de la Centrul de Zbor Spatial Goddard al NASA, de la Institutul de Tehnologie din California, si de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic revizuiesc unul dintre primele experimente efectuate pentru a demonstra sinteza compusilor organici primordiali de pe Pamant. Constatarile au fost publicate pe 21 martie in Proceedings (Proceduri — n.r.) al Academiei Nationale de Stiinte.

Echipa a descoperit probe neanalizate care au fost create in 1958 de biochimistul Stanley Miller. Miller este cunoscut pentru o serie de experimente in care a format molecule organice, prin crearea conditiilor despre care se credea ca le simuleaza pe cele ale planetei primitive.

In experimentul original al lui Miller din 1953, metanul, amoniacul, apa si hidrogenul au fost considerate ca fiind componentele atmosferei Pamantului timpuriu. Prin circularea acestor gaze prin scantei electrice (fulgere, furtuni simulare), Miller a fost capabil sa creeze cinci aminoacizi si alti doi compusi necunoscuti.

De atunci, a fost teoretizat ca inceputul atmosferei Pamantului a fost format din gaze diferite decat cele discutate in studiul lui Miller. Oamenii de stiinta examineaza in prezent, in special, rolul eruptiilor vulcanice si al hidrogenului sulfurat in formarea de compusi organici.

"Probe conservate de la unul din experimentele lui Miller din 1958 care folosea hidrogen sulfurat au fost gasite in colectia sa arhivata. Ele au fost colectate, catalogate, si stocate, dar niciodata analizate", a declarat Jim Cleaves de la laboratorul de geofizica Carnegie intr-un comunicat de presa.

"Tehnicile folosite de el in anii 1950 erau capabile doar de a detecta cativa aminoacizi, dar echipamentul de astazi este mult mai sofisticat."

Folosind probele lui Miller cu hidrogen sulfurat si analizand rezultatele cu ajutorul tehnicilor moderne, echipa a identificat 23 de aminoacizi, inclusiv metionina, un aminoacid cu continut de sulf, care este esential pentru viata. Echipa a descoperit de asemenea, patru amine, care sunt un alt tip de molecule organice.

"Rezultatele noastre demonstreaza cele mai vechi exemple de sinteza ale compusilor organici ce contin sulf, intr-un experiment condos cu scopul de a imita conditiile primitive de pe Pamant", a afirmat Cleaves in comunicat.

Echipa a descoperit similitudini intre rezultatele lor si compusii dintr-un meteorit de tip condrita carbonica, ceea ce sugereaza ca hidrogenul sulfurat ar fi putut avea un rol important in formarea aminoacizilor meteoritului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor