Expert Forum: Locale cu candidaţi sub vârsta legală şi traseişti

Birourile electorale au validat 449 de candidaţi sub vârsta legală de 23 de ani, iar aceste candidaturi nu mai pot fi anulate.
Biroul Electoral Central ,(BEC), sediul Central
Biroul Electoral Central ,(BEC), sediul Central (Epoch Times România)

Din datele publicate de Biroul Electoral Central reiese că 449 de persoane au sub 23 de ani, chiar şi 18, se arată într-un raport publicat de organizaţia Expert Forum.

"La alegerile locale din 2016 candidează 267.239 de persoane. Condiţiile minime pentru candidatură sunt ca aceştia să aibă 23 de ani, drept de vot şi să aibă domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese. Mai mult, nu pot candida din partea mai multor partide sau ca independenţi, în acest context candidatura fiind nulă de drept.

Cu toate acestea, din datele publicate de Biroul Electoral Central reiese că 449 de persoane au sub 23 de ani, chiar şi 18. Unii candidaţi nu au aşteptat să fie aleşi ca să migreze şi s-au pus pe listele mai multor partide: 28 de persoane sunt în această situaţie. În acest moment candidaturile nu mai pot fi contestate, dar pot fi invalidate dacă aceste persoane ar ieşi câştigătoare în alegerile din 5 iunie.

Problemele pot veni din mai multe surse: necunoaşterea legii, abuzuri, lipsă de capacitate administrativă. Birourile electorale din judeţele Bacău, Timiş, Iaşi, Dolj sau Maramureş sunt campioane la acceptat candidaturi de la persoane sub 20 de ani. Spre exemplu, în Bacău există 30 de astfel de cazuri. La capitolul partide, campionii cu probleme sunt PMP (79), ALDE (69), UNPR (51) şi PNL (50)", arată Expert Forum.

Ce trebuie făcut

– întreprinse verificări de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la activitatea persoanelor din birourile electorale care au acceptat aceste candidaturi şi eliminarea lor din următoarele alegeri, dacă se dovedeşte că este vorba de abuz;

– verificarea candidaturilor, întrucât este posibil să se fi săvârşit fals în declaraţii, având în vedere că toţi candidaţii trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere conform căreia respectă condiţiile de acreditare (vârsta inclusiv);

– după cum EFOR a spus deja, este nevoie de mecanisme eficiente de verificare a candidaţilor, mai ales în cazul alegerilor locale, unde posibilitatea de contestare a candidaturilor este limitată. Aceste cazuri arată că este nevoie de astfel de măsuri.

– trebuie introduse reglementări în lege pentru anularea acestor mandate chiar şi după expirarea termenului la care candidaturile devin finale.

Citeşte mai multe în raportul EFOR.