Experţi ai CE au sosit la Bucureşti în misiune de evaluare a progreselor asumate în cadrul MCV

Epoch Times România
19.03.2012

Experţii Comisiei Europene (CE) veniţi la Bucureşti în cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare au discutat luni cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei despre măsurile legate de cadrul legislativ.

Unul dintre subiectele abordate în cadrul discuţiilor se referă la instituţia răspunderii disciplinare a magistraţilor, considerată una dintre reformele cele mai importante, potrivit unui comunicat al MJ.

"Această misiune este foarte importantă, având în vedere că Raportul pe care Comisia îl va publica în luna iulie va trebui să puncteze progresele generale înregistrate pe perioada a celor 5 ani de existenţă a Mecansimului de Cooperare şi Verificare. Ministerul Justiţiei este în grafic cu recomandările care-i incumbă din Raportul intermediar din februarie", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Misiunea experţilor Comisiei Europene se desfăşoară în perioada 19-23 martie 2012. Pe parcursul misiunii experţii vor avea întâlniri cu reprezentanţi ai fiecărei instituţii responsabile de îndeplinirea angajamentelor prevăzute de mecanism, şi anume: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Ministerul Public (MP), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

În cadrul MCV, Ministerul Justiţiei are, pe de o parte, atribuţii legate de adoptarea şi sprijinirea implementării măsurilor de ordin legislativ şi bugetar, iar, pe de altă parte, de coordonator al monitorizării progreselor înregistrate şi interfaţa între autorităţile române şi Comisia Europeană în problematica specifică.

Concluziile misiunii de evaluare vor avea un rol esenţial în fundamentarea Raportului privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Menţionăm că, spre deosebire de misiunile anterioare, această misiune are ca ţintă o evaluare globală pe ultimii 5 ani, de la momentul instituirii Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor