Explorând puterea tehnologiei PowerShell de la Microsoft

(Justin Sullivan / Getty Images)

PowerShell este limbajul de scriptare al liniei de comandă pentru Microsoft, care permite utilizatorilor să programeze diferite sarcini şi să se ocupe de munca de administrator. În timpul conferinţei TechEd din Orlando, din 11-14 iunie, care s-a ţinut cu sala plină, Ed Wilson, persoana de la Microsoft pe parte de scriptare a fost dispus să ofere explicaţii cu privire la PowerShell pe durata conferinţei.

PowerShell se adresează administratorilor de baze de date, intenţia fiind să devină instrumentul lor preferat pentru întreţinerea generală, cotidiană.

Mai are şi alte caracteristici folositoare. Aţi mai mers vreodată la computerul unui coleg ca să realizaţi brusc că aveţi nevoie de un program? Puteţi doar să vă logaţi la un workstation, să accesaţi PowerShell şi, apoi, să aveţi acces la propriul dvs. workstation pentru a efectua transferul. Alte sarcini de admin ce se pot efectua sunt pentru coordonarea serviciilor, certificatelor, registrelor, log-urilor de evenimente şi schimb. Îl mai puteţi folosi şi pentru a automatiza orice tip de sarcini repetitive.

PowerShell însoţeşte Windows 7, însă poate fi descărcat de la Microsoft, încă de la Windows 2003. Pentru a porni PowerSHell, faceţi clic pe glob (în windows 7), apoi selectaţi "Windows PowerShell" şi va apărea o fereastră cu linia de comandă PowerShell, de culoare albastră.

Vechile dvs. comenzi sunt încă disponibile, de pildă "dir" vă va oferi listarea directorului dvs, ceea ce ajută la coborârea "curbei învăţării". Totuşi, s-a avansat în zone noi, oferind looping-ul, branching-ul, funcţii şi debugging-ul. Oferă acces la toate obiectele dotNet, permiţându-vă să aveţi acces de la distanţă la orice server din reţeaua dvs., sau să matisaţi toate workstation-urile din domeniul dvs.

O nouă comandă numită "cmdlets" a mai fost introdusă. Acestea pot fi folosite pentru script-uri de automatizare, putând efectua diverse acţiuni pe care utilizatorul le poate programa. Mai există de asemenea comenzile "pipe" şi "filter", care pot transfera datele către cmdlets.

Sistemul este foarte practic, odată ce cunoşti diferitele comenzi. Cea mai bună cale de a învăţa PowerShell este prin experimentare personală, şi există o mulţime de tutoriale gratuite ce se găsesc online.

Swee Sim este Master în Ştiinţa Calculatoarelor şi a lucrat în calitate de consultant IT timp de 25 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură