Expoziţia “Mari Tezaure Româneşti-Tezaurul de la Pietroasa”, deschisă publicului între 23 august-2 septembrie

Tezaurul de la Pietroasa
Tezaurul de la Pietroasa (www.revistaclipa.com)

La Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, din Ploieşti publicul poate vizita în perioada 23 august-2 septembrie expoziţia “Mari Tezaure Româneşti-Tezaurul de la Pietroasa”, care prezintă şase piese din tezaurul de la Pietroasa cunoscut şi sub numele de ”Cloşca cu puii de aur”, informează instituţia.

Astfel, vizitatorii vor avea ocazia să admire, de această dată pe meleaguri prahovene, şase dintre cele douăsprezece piese păstrate ale tezaurului: patera, cana, vasul octogonal, colanul cu inscripţie, colanul ajurat şi fibula mare.

Tezaurul de la Pietroasa a fost descoperit în primăvara anului 1837 şi este un important vestigiu istoric şi arhelogic. Povestea tezaurului se împleteşte cu cu cea a României moderne, biografia sa fiind punctată de mai multe momente dramatice.

Tezaurul a fost de mai multe ori agresat cu brutalitate şi apoi restaurat de-a lungul celor 175 de ani de la descoperire, cât şi admirat în expoziţii sau ascuns în depozite. În perioada primului război mondial a fost evacuat la Moscova şi a revenit în România de abia în anul 1956. Tezaurul de la Pietroasa a fost îngropat într-un loc aflat dincolo de frontierele Imperiului Roman, probabil spre mijlocul al V-lea. Astfel, podoabele şi vasele din componenţa tezaurului oferă publicului posibilitatea de a surprinde câteva frânturi din luxul Antichităţii Târzii.

Realizarea expoziţiei organizate la Ploieşti face parte din noua politică a Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti de “ieşire în afară incintei”, un demers ce vizează să prezinte publicului din ţară piese foarte importante din colecţiile sale, facilitând astfel un acces cât mai larg al oamenilor la marile valori ale istoriei şi civilizaţiei româneşti, mărturii păstrate în cel mai important muzeu cu profil istorico-arheologic al ţării.

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României împreună cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Judeţean Buzău, cu sprijinul Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi poate fi vizita în perioada 23 august – 2 septembrie 2012, în intervalul orar 10.00 – 16.00.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură