Expresii idiomatice chinezeşti: "A desena un şarpe şi a-i adăuga picioare"(畫蛇添足)

Desenând un şarpe şi adăugându-i picioare
Desenând un şarpe şi adăugându-i picioare (Zona Yeh / Epoch Times)

În perioada Statelor Combatante (476-221 B.C.), exista un oficial în statul Chu. Într-o zi, el a dat o cană de vin oamenilor săi după ce îşi terminase ceremonia sa de venerare a strămoşilor.

Totuşi, o singură cană de vin nu era suficientă pentru toţi. Oficialul nu ştia cui să i-o dea. Deodată, un om a spus: “Avem o singură cană cu vin şi este îndeajuns doar pentru unul din noi. Aşa că haideţi să jucăm pe ea. Primul care termină de desenat in colbul drumului un şarpe, va avea vinul. ”

Oficialului i-a plăcut ideea şi toată lumea a fost de acord. Cu trei crengi pe post de creion, toţi au început să deseneze un şarpe pe pământ.

Un om, care era bun la desenat, şi-a terminat de desenat şarpele primul. El era câştigătorul, aşa că a luat cana cu vin. Văzând că ceilalţi încă nu terminaseră, el a devenit foarte arogant spunând: “Cât de înceţi sunteţi ! Eu pot chiar să desenez şi picioare şarpelui meu!” Aşa că a început să adauge picioare şarpelui pe care il desenase.

Totuşi, înainte de a fi terminat, un al doilea om şi-a terminat şarpele şi a luat imediat cana cu vin, spunând: “Ai văzut vreodată un şarpe? Şerpii nu au picioare. Cum poţi să adaugi picioare unui şarpe ? Primul care a terminat desenarea unui şarpe nu eşti tu. Eu sunt câştigătorul adevărat.”

Al doilea om a băut vinul cu mare bucurie şi primul om nu putea face nimic decât să-l privească pe al doilea om bucurându-se de vin.

Expresia “A desena un şarpe şi a-i adăuga picioare” a ajuns acum să însemne că munca superfluă, efectuată după finalizarea unei lucrări în mod satisfăcător, poate ruina toată munca. Poate fi folosită într-o situaţie în care cineva adaugă descrieri suplimentare unei explicaţii, după ce a mai explicat o dată, cu claritate, problema.

Referinţe:

http://edu.ocac.gov.tw/culture/chinese/cul_chculture/vod02html/vod02_12.htm

http://chengyu.itlearner.com/gushi/393.html