Facebook dezvoltă software de cenzurare pentru China, după ce devine Ministerul Adevărului

După ce a anunţat că Facebook se va angaja activ în lupta împotriva ştirilor "false", o anchetă New York Times arată că Zuckerberg a început dezvoltarea unui proiect pentru cenzurarea ştirilor, care să fie folosit de regimul comunist chinez.
Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, la CEO Summit în cadrul conferinţei Asia-Pacific Economic Cooperation din Lima, 19 noiembrie 2016
Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, la CEO Summit în cadrul conferinţei Asia-Pacific Economic Cooperation din Lima, 19 noiembrie 2016 (RODRIGO BUENDIA/AFP/Getty Images)

Noi dezvăluiri arată că mamutul social media american Facebook a început să dezvolte module de cenzurare a postărilor pe media socială pentru regimul comunist chinez. Aparent, noul program face parte din încercarea lui Mark Zuckerberg de a reintra pe piaţa chineză.

Noul proiect a fost aparent creat cu sprijinul CEO-ului Mark Zuckerberg, care s-a întâlnit cu şeful propagandei chineze, Liu Yunshan în martie, pentru a discuta o eventuală reintrare a companiei pe pieţele chineze, Facebook fiind interzisă în China din 2009.

New York Times subliniază că Facebook a mai eliminat postări pentru diverse părţi ale globului - precum Pakistan, Rusia şi Turcia. Dar noul modul aflat acum în dezvoltare va face ca unele postări să nu apară niciodată în partea de News Feed, nicăieri în lume.

Ancheta New York Times arată că Facebook va contracta obligaţiile de cenzură către o altă companie, pentru a evita problemele legale şi de imagine.

Purtătorul de cuvânt al Facebook, Arielle Aryah, a răspuns într-o scrisoare către Reuters menţionând că obiectivul Facebook în China este de a ajuta companiile şi dezvoltatorii să "extindă noi pieţe în afara Chinei". "Am admis de mai multă vreme că suntem interesaţi de China şi că ne-am alocat timp pentru a înţelege şi îmbogăţi cunoştinţele despre ţară. Cu toate acestea nu am luat până acum nicio decizie privind modul în care vom abordă China".

Asemenea multor companii hi-tech americane, Facebook încearcă să revină în China, considerând că cei 1,3 miliarde de locuitori pot aduce un venit uriaş companiei. Platforma de microblogging permisă de regimul comunist chinez este în momentul de faţă Weibo, complet controlată de agenţiile de Securitate ale Partidului Comunist.

Iniţiativele naive de acest gen au mai existat de-a rândul anilor, cel mai notabil fiind cazul magnatului australian Rupert Murdoch. Iniţial atras de potenţialul de piaţă reprezentat de masele de chinezi, Murdoch a început tratative cu regimul comunist pentru a-şi extinde imperiul media în China, ignorând controlul total exercitat de Partidul Comunist asupra presei - control pe care regimul chinez nu îl poate ridica nici dacă ar dori-o, pentru că i-ar aduce sfârşitul. Murdoch, a cărui apropiere de Beijing pare să fi inclus chiar căsătoria cu Wendi Deng, de origine chineză, bănuită de spionaj în favoarea regimului comunist, a realizat - multe miliarde de lire mai târziu - că planurile sale sunt complet iluzorii, oprind abrupt iniţiativa de expansiune în China.

Regimul comunist de la Beijing a interzis Facebook în urma unui incident privind aşa-zisele răscoale ale uighurilor din Urumqi în iulie 2009 pentru a menţine cenzura asupra informaţiilor legate de tulburările etnice din Xinjiang.

Totul pentru bani

Ajutorul dat de Facebook celui mai represiv aparat comunist al Planetei nu este singular. Conform analistului Ethan Gutmann, în 2002 Cisco, marele producător de echipamente de reţea, a dezvoltat pentru Securitatea chineză sistemul PoliceNet, care permitea monitorizarea zi şi noapte a oricărui dizident chinez. După ce Cisco a construit infrastructura supranumită Marele Zid Informatic (The Great Firewall), care permitea inspecţia şi filtrarea pachetelor de comunicaţii IP în timp real, compania americană a devenit unui dintre cei mai importanţi provideri occidentali de instrumente de supraveghere pentru regimul comunist chinez.

Clubul colaboraţioniştilor cu Beijingul nu este mic, de altfel. În 2000 Yahoo a început să cenzureze motoarele de căutare şi să patruleze chaturile pentru a cenzura mesajele ofensatoare pentru regimul chinez, culminând cu dezvăluirea de date care au rezultat cu arestarea jurnalistului Shi Tao de către regimul comunist. Microsoft este cunoscută pentru blocarea cuvintelor gen "democraţie" din titlurile blogurilor chineze, urmată apoi de dezvăluirea surselor sistemului de operare Windows către regimul chinez. Google, la rândul său, a început să colaboreze cu regimul comunist pentru a cenzura motorul de căutare.

Facebook devine Ministerul Adevărului

Imediat după alegerile americane, în cadrul cărora mass media alternativă a jucat un rol esenţial în publicarea de ştiri referitoare la imensele scandaluri care au învăluit candidata establishmentului, Hillary Clinton, Mark Zuckerberg a şocat suporterii liberei exprimări declarând că Facebook va dezvolta moduri de a lupta împotriva "ştirilor false". Cu toate acestea Zuckerberg a ţinut să păstreze o notă corect politică: "Vreau ca ceea ce facem să aibă un impact pozitiv asupra lumii. Vreau ca oamenii să aibă acces la o diversitate de informaţii".

Anunţul lui Zuckerberg a declanşat îngrijorare în cadrul utilizatorilor reţelei sociale. Evident, Facebook a acaparat o putere prea mare dacă îşi permite să anunţe cenzura şi încălcarea corectitudinii politice cu atâta uşurintă. Cenzurarea ştirilor contrazice Constituţia americană şi valorile occidentale. Pe lângă aceasta, se pune deţinerii, de către Facebook, a adevărului unic.

Nu în ultimul rând, noul modul de cenzurare a ştirilor va permite unor cenzori să manipuleze direct opinia publicului prin prevenirea postării anumitor articole de către utilizatorii platformei Facebook - lucru care ridică o nouă întrebare: chiar dacă motivele cenzurii Facebook ar fi curate ca lacrima, cine va cenzura cenzorii?

Conform investigaţiei New York Times, anunţul lui Mark Zuckerberg a determinat o serie de demisii din cadrul companiei, după ce "mai mulţi programatori" au plecat în semn de protest.