Facţiunea lui Jiang Zemin la un pas de colaps

De la incidentul Wang Lijun din februarie, mai mulţi oficiali ai Partidului Comunist Chinez (PCC), care au aparţinut facţiunii extremiste a fostului lider de partid Jiang Zemin, au promis loialitate faţă de actualul lider de partid, Hu Jintao, şi faţă de viitorul lider de partid, Xi Jinping.

Acest lucru a avut loc tocmai acum pentru că despre Jiang Zemin se spune că ar fi în stare vegetativă şi în imposibilitatea de a influenţa afacerile politice. Facţiunea lui Jiang Zemin s-a dizolvat efectiv. Aliatul lui Jiang, Zhou Yongkang, şeful Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), este investigat pe plan intern şi a devenit ţinta controlului public.

Zhou Yongkang este membru al Biroului Politic al Comitetului Permanent din China şi şeful CAPL, un organ puternic al PCC, care este responsabil de toate formele de aplicare a legii din China.

Jiang Zemin în stare vegetativă

Recent, membrii facţiunii Jiang Zemin au oferit informaţii pentru mass-media din străinătate, susţinând că Jiang încă este capabil să influenţeze transferul de putere din cadrul partidului, în timpul celui de-al optsprezecelea Congres Naţional din această toamnă.

În ultimele zile, câteva ziare chineze din străinătate au publicat articole care pretind că Jiang Zemin şi-a recăpătat influenţa; el şi fostul vicepreşedinte al partidului, Zeng Qinghong, au primit aparent un sprijin din partea lui Hu Jintao şi a premierului Wen Jiabao pentru a-l înlătura pe Bo Xilai şi astfel, pentru a asigura o tranziţie uşoară pentru Xi Jinping ca lider al PCC.

Cu toate acestea, o sursă din Beijing a declarat pentru The Epoch Times pe 26 martie că Jiang Zemin este în stare vegetativă şi, prin urmare, el nu mai poate influenţa cercul de conducere al partidului.

Heng He, expert pe probleme legate de China şi comentator la televiziunea NTD, a spus că cineva din facţiunea lui Jiang Zemin a inventat intenţionat ştirile.

"Deoarece mulţi din facţiunea lui Jiang Zemin au ales deja să fie de partea lui Hu Jintao şi Wen Jiabao, facţiunea nu mai poate continua. Membrii rămaşi doar încearcă să se protejeze de o înlăturare rapidă", a declarat Heng He pentru Radio Sound of Hope.

Se pare că Zhou Yongkang este responsabil pentru răspândirea de ştiri false, potrivit lui Shi Zangshan, un expert pe probleme legate de China din Washington DC. Shi Zangshan a subliniat că Zhou Yongkang se confruntă cu o anchetă şi că mulţi membri ai facţiunii Jiang au trecut de partea lui Xi Jinping. Astfel, "Zhou Yongkang l-a menţionat pe Jiang Zemin în scopul calmării celor care lucrează pentru CAPL şi pentru a arăta că şi el a contribuit la succesiunea lui Xi Jinping, după cel de-al 18-lea Congres al Partidului", a relatat Shi Zangshan pentru Epoch Times.

Bill Gertz, reporter la Washington Times, a citat un oficial american ca spunând că Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing, care a cerut azil la Consulatul SUA din Chengdu pe 6 februarie, a furnizat informaţii despre un complot al lui Bo Xilai şi Zhou Yongkang pentru a perturba transferul puterii de la actualul lider de partid Hu Jintao la Xi Jinping.

Corupţie excesivă

Pe 16 aprilie, mass-media chineză de stat a publicat un articol despre o declaraţie a premierului chinez Wen Jiabao, conform căreia "Acele departamente care nu îşi fac treaba şi nu se ocupă de cazurile majore sau cele de corupţie într-un mod oportun, vor fi trase la răspundere în conformitate cu normele." Acest lucru sugerează faptul că unele cazuri majore care au fost muşamalizate vor fi analizate şi investigate.

În ultimii ani, mai multe cazuri de corupţie care implică sume astronomice de bani au fost asociate cu fiul lui Jiang Zemin, Jiang Mianheng.

The Epoch Times a aflat că Comisia Centrală de Disciplină investighează un caz major de corupţie, care are legături cu tatăl şi fiul. Sumele implicate în frauda financiară ar putea ajunge la aproximativ 1.200 de miliarde de yuani (190 de miliarde de dolari). Potrivit sursei, ancheta cazului a divulgat informaţii detaliate, care sugerează că aceasta este doar o parte a unui plan bine dezvoltat pentru a lovi corupţia din familia lui Jiang Zemin.

Un alt caz îl implică pe Liu Jinbao, fostul preşedinte al Bank of China din Hong Kong. Liu a primit o condamnare la moarte cu suspendare în 2005. În 2006, revista Open Magazine din Hong Kong a raportat că Banca pentru Soluţionările Internaţionale din Elveţia, care serveşte ca o bancă de rezolvare a problemelor băncilor centrale din diferite ţări, a descoperit în decembrie 2002 sume nerevendicate provenind din China, în valoare de peste 2 miliarde de dolari. Din închisoare, Liu a afirmat că banii au fost transferaţi de JiangZemin înainte de cel de-al 16-lea Congres al Partidului, pentru utilizarea lor în viitor.

În octombrie 2007, chiar înainte de cel de-al 17-lea Congres al Partidului, fostul ministru de finanţe, Jin Renqing, a demisionat în mod neaşteptat, probabil din cauza banilor transferaţi în străinătate de Jin Renqing şi Jiang Zemin cu câţiva ani în urmă. Hu Jintao şi Wen Jiabao investigau cei aproape 100 de miliarde de yuani (15,8 miliarde de dolari) din fonduri 'rătăcite'.

În plus, Jiang Zemin a cheltuit sume uriaşe pentru a persecuta practica spirituală Falun Gong, iar banii utilizaţi au fost transferaţi direct de Jin Renqing, fără aprobarea şi semnătura premierului de atunci, Zhu Rongji.

Hu Jintao consolidează puterea

Recent, mai mulţi înalţi oficiali militari, care au făcut parte anterior din facţiunea lui Jiang Zemin, şi-au declarat loialitatea faţă de Hu Jintao, inclusiv vicepreşedinţii Comisiei Centrale Militare, Guo Boxiong şi Xu Caihou, comisarul politic al marinei, Liu Xiaojiang, directorul departamentului politic al celui de-al doilea Corp de artilerie al Armatei Populare de Eliberare, generalul Yin Fanglong, şi Liu Yazhou, membrul Comitetului Politic al Universităţii Naţionale de Apărare a Armatei Populare de Eliberare, general-locotenentul Liu Yazhou.

Ulterior, Li Changchun şi Jia Qinglin, care sunt membri ai Biroului Politic al Comitetului Permanent, s-au întors împotriva lui Bo Xilai, fostul lider de partid din Chongqing căzut în dizgraţie, care a fost şi un aliat puternic al lui Jiang Zemin.

Mulţi oficiali provinciali şi-au afirmat sprijinul pentru Hu Jintao. "Facţiunea Shanghai", care are legături strânse cu Jiang Zemin, a încercat recent să se distanţeze de Bo Xilai şi Zhou Yongkang. Yu Zhengsheng, liderul de partid din Shanghai, şi Gaoli Zhang, liderul de partid din Tianjin, au declarat că vor urma deciziile guvernului central privind Zhou Yongkang.

În plus, alţi 39 de oficiali la nivel înalt au fost arestaţi şi reţinuţi după ce Bo Xilai a fost eliminat din postul de lider de partid în Chongqing, la mijlocul lunii martie.

Judecând după recentele schimbări de personal din cadrul partidului, fracţiunea lui Jiang Zemin şi-a pierdut deja influenţa, potrivit lui Zhifei Chen, un expert pe probleme legate de China şi profesor la City University din New York.

"Facţiunea Liga Tineretului a lui Hu Jintao pare să deţină controlul situaţiei per ansamblu. De exemplu, despre Zhou Qiang, un om important în fracţiunea Liga Tineretului, se spune că va conduce oraşul Chongqing, după cel de-al 18-lea Congres al Partidului. Acestea sunt dovezi că fracţiunea lui Jiang Zemin s-a prăbuşit sub presiunea imensă a fracţiunii Liga Tineretului", a spus Chen.

"Chiar dacă o parte din mass-media încă încearcă să sporească influenţa lui Jiang Zemin, diverse semne indică faptul că fracţiunea lui Jiang este la un pas de colaps", a adăugat Chen.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.