Fake news, stil nord-coreean. Coreea de Nord împânzeşte Youtube-ul cu filme de propagandă comunistă

Chinezi, la un internet cafe in Beijing. Hackeri din China au atacat doua dintre cele mai cunoscute retele sociale ale Coreei de Sud conform Comisiei de Comunicatii Coreene
Chinezi, la un internet cafe in Beijing. Hackeri din China au atacat doua dintre cele mai cunoscute retele sociale ale Coreei de Sud conform Comisiei de Comunicatii Coreene (Gou Yige / Getty Images)

Ziarul sud-coreean Chosun Ilbo a identificat, într-un articol publicat marţi, o serie de canale care postează pe Youtube videoclipuri aparţinând propagandei nord-coreene, la un an după ce compania aparţinând Google a cenzurat canalele oficiale ale ţării comuniste.

Canalul Youtube RedStar TV - care are 12.300 de abonaţi - a încărcat peste 1.600 de videoclipuri, inclusiv emisiuni live de pe canalul coreean de propagandă al statului Central TV şi rezumate de 10 minute ale ştirilor.

Canalul afirmă că supravieţuieşte din donaţii printr-un serviciu web cunoscut sub numele de WebMoney, despre care se crede că a fost dezvoltat în Rusia, cu plăţi disponibile în ruble, euro, dolari americani şi Bitcoin.

Chosun Ilbo a identificat şi alte canale, cum ar fi RPDC Today şi RPDC Now, dedicate în întregime promovării utopiei comuniste din Coreea de Nord.

Videoclipurile sunt populare; un film despre dictatorul comunist decedat, Kim Il-sung, a acumulat peste zece milioane de vizualizări.

Potrivit publicaţiei Chosun Ilbo, prin postarea acestor videoclipuri, Coreea de Nord încearcă să ajungă cu fake news la publicul din Coreea de Sud, unde site-urile web din Coreea de Nord sunt blocate.

Google, compania care deţine Youtube, nu a răspuns la întrebările etice legate de utilizarea acestor servicii.

În 2013, Google a fost criticată şi după ce fostul său CEO, Eric Schmidt a vizitat un laborator de cibernetică de la Universitatea Kim Il Sung din Phenian, în ciuda faptului că practic niciun nord-coreean nu are acces la internet sau la serviciile Google.

Regimul comunist nord-coreean, după care dictatorul român Nicolae Ceauşescu s-a inspirat în anii '80, este unul dintre cele mai paranoice regimuri comuniste ale lumii, unde controlul exercitat de Partid asupra populaţiei este total.

Puţinilor nord-coreeni care au acces la un computer le este permis să navigheze pe un intranet intern, care este strict controlat de Securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe