Falimentul Euroins a ajuns la Curtea de Arbitraj de la Washington. Statului român i se cer daune uriaşe

(devonshires.com)
Ana Ion
23.05.2024

Eurohold şi EIG, patronii bulgari ai Euroins, fostul lider RCA intrat în faliment în vara anului trecut, au depus oficial o cerere de arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor Investiţionale (ICSID) din Washington DC. Litigiul a fost anunţat miercuri seară pe Bursa de Valori de la Sofia.

Bulgarii susţin că decizia ASF de a retrage autorizaţia Euroins a fost ilegală şi cer daune de peste 500 milioane de euro, relatează Hotnews.

„Eurohold şi EIG au declanşat procedura de arbitraj din cauza nerespectării de către statul român a obligaţiilor care îi revin în temeiul tratatului bilateral de investiţii dintre Bulgaria şi România, inclusiv obligaţia sa de a acorda un tratament corect şi echitabil companiilor. EIG a fost unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa asigurărilor din România, investind cca. 280 de milioane de euro.

Eurohold şi EIG caută dreptate şi despăgubiri pentru multiplele acţiuni ilegale ale autorităţilor române care au prejudiciat afacerile EIG în România şi au distrus complet compania Euroins România, afectând întreaga piaţă de asigurări din România, cu efecte negative semnificative pentru asiguraţi şi persoanele beneficiare ale asigurărilor”, se arată în comunicatul Eurohold.

Pe 17 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras licenţa Euroins România, decizie pe care grupul Eurohold o consideră nejustificată.

Pe 25 octombrie 2023, Eurohold şi EIG au trimis Guvernului României o notificare de litigiu, în care au solicitat soluţionarea pe cale amiabilă a litigiului legat de cazul Euroins România, fără a aduce atingere dreptului grupului de a introduce o procedură de arbitraj.

Guvernul României nu a folosit însă această opţiune, susţin bulgarii în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor