Familia declara ca acuzatiile impotriva lui Ai Weiwei sunt ilegale

Artistul chinez Ai Weiwei
Artistul chinez Ai Weiwei (Johannes Simon / Getty Images)

Beijing-ul a prezentat in sfarsit acuzatiile impotriva proeminentului artist chinez si activist Ai Weiwei pe 20 mai, acuzandu-l de evaziune fiscala la o luna dupa rapirea lui de pe Aeroportul International din Beijing. Familia lui Ai a raspuns ca acuzatiile sunt arbitrare si ilegale.

Ziarul Partidului Comunist, China Noua, a publicat un raport scurt, afirmand ca "ancheta preliminara prezinta ca studiourile Fa-Ke Cultural Development Ltd cu sediul in Beijing, care apartin artistul Ai, sunt implicate in sustragerea de sume uriase de bani din impozite si distrugerea inregistrarilor contabile."

Familia lui Ai a declarat ca politia nu i-a informat cu privire la acuzatii inainte de raportul Xinhua. Sora lui Ai, Gao Ge, a spus ca "Fa-Ke Cultural nu este compania lui Ai Weiwei, iar politia nu s-a intalnit cu reprezentantul legal al societatii." Potrivit mediei din Hong Kong, Apple Daily, compania este inregistrata si apartine sotiei lui Ai, Qing Lu.

Referindu-se la rapirea fratelui ei, Gao a intrebat, "Cum ar putea un punct de plecare ilegal sa conduca la o concluzie legala?"

Raportul din Xinhua a subliniat, de asemenea, ca Ai este momentan sub "monitorizare la domiciliu" si ca recenta reuniune, strict controlata, cu membrii familiei au aratat ca dreptul lui Ai de a se intalni cu "oameni care traiesc cu el" este garantata in conformitate cu legislatia chineza.

A fost prima data cand statul a confirmat ca tratamentul pentru Ai Weiwei nu a fost definit ca "detentie oficiala", ci mai degraba "monitorizare la domiciliu". Expertii in legea chineza au explicat ca in conformitate cu aceasta explicatie, politia este in masura sa se sustraga cerintei de a oferi un mandat de arestare intr-o anumita perioada de timp.

Lu Qing, sotia lui Ai, a declarat pentru mai multe ziare straine ca scopul reuniunii a fost ca sa arate lumii din afara ca Ai este "sanatos." Reuniunea a avut loc intr-o locatie necunoscuta; familia nu stie unde se afla Ai si nici nu se stie daca a fost supus la torturi pe perioada detentiei.

Cum ar putea un punct de plecare ilegal sa conduca la o concluzie legala? (Gao, sora artistului)

Lu si-a exprimat ingrijorarea deoarece in timpul ultimei sale intalniri cu Ai, ea a descoperit ca politia i-a schimbat medicamentul pentru tensiune arteriala. Ea a solicitat explicatii, dar nu a primit vreun raspuns, potrivit Radio Free Asia.

Arestarea lui Ai a atras ingrijorare din partea opiniei internationale si interesul mass-media pe scara larga, in timp ce grupurile de artisti si oameni de cultura din intreaga lume au tinut expozitii pentru a atrage atentia asupra cazului sau.

Galeria Central Park din New York a gazduit primul popas, serie a unui turneu mondial, unde au fost expuse piesele lui Ai "Cercul de animale / Capetele de Zodiac", constand din douasprezece capete de bronz, fiecare reprezentand un animal din zodiacul chinezesc.

De asemenea, au fost programate expozitii cu operele lui Ai si in Hong Kong in ultima parte a lunii mai, si sute de societati civile intentioneaza sa participe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe