Farit Muhametşin potenţialul ambasador al Rusiei în Moldova

Tatiana Chiriac
18.02.2012

Comitetul Dumei de Stat pentru afacerile CSI a susţinut candidatura şefului Rossotrudnecestvo, Farit Muhametşin, la funcţia de Ambasador al Rusiei în Moldova. Candidatura lui Muhametşin urmează a fi discutată de comitetul de profil al Consiliului Federaţiei.

Muhametşin are 65 de ani, este doctor în ştiinţe politice. Activează în sistemul MAE din 1987. În 2003-2008 a fost Ambasador al Rusiei în Uzbekistan.

Din noiembrie 2008 este reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru relaţii cu statele membre ale CSI. Este preşedintele Agenţiei federale pentru afacerile CSI, ale concetăţenilor de peste hotare şi pentru cooperare umanitară internaţională. Este căsătorit, are doi fii. Vorbeşte limbile engleză, turcă şi persană relatează Infotag.

El îl va înlocui în această funcţie pe Valeri Kuzmin, care se află la Chişinău din 2007 şi a cărei activitate a fost dur criticată atât de guvernare cit şi de către societatea civilă pentru faptul că: ”Ne învăţa ce limbă să vorbim, ce relaţii să avem cu România, susţinea mişcările antinaţionale şi turna gaz pe focul dintre Chişinău şi Tiraspol. Se comporta ca un terorist politic. A făcut declaraţii mincinoase atunci când pacificatorul rus l-a ucis pe Vădim Pisari din Pârâta. Mobiliza forţele antinaţionale locale pentru a aduce R. Moldova în Uniunea Euroasiatică. Susţinea, nu numai prin consultanţă, regimul separatist de la Tiraspol, făcând din Ambasada Rusiei la Chişinău un buncăr antiromânesc” relatează timpul.md .

La 10 februarie a.c., diplomaţii n-au venit la recepţia organizată de Ambasada rusă cu prilejul Zilei lucrătorului diplomatic al Federaţiei Ruse, ştiind că Kuzmin a invitat-o de la Tiraspol pe aşa-zisa ministru de Externe, Nina Ştanski. Anul trecut, Valeri Kuzmin, în aceleaşi circumstanţe l-a prezentat pe Vladimir Iastrebceak , în calitate de ministru de Externe al regiunii transnistrene. Atunci, diplomaţii moldoveni au părăsit în mod demonstrativ recepţia, gest calificat ulterior de partea rusă ca unul ”neprietenesc”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor