Farmacia existenta in apa de baut

text
text (Olivier Jean / AFP / Getty Images)

Nu trebuie sa consumati carne de vita care a purtat implanturi din trenbolon pentru ureche pentru ca in corpul dumneavoastra sa patrunda hormonul androgen de stimulare a cresterii, a raportat Associated Press in 2008.

Apa recoltata de la un centru de ingrasare a vitelor din Nebraska a avut niveluri de trenbolon de 4 ori mai mari decat ale altor mostre de apa, si pestii din apropiere aveau niveluri scazute de testosteron si capete mici.

Nici nu trebuie sa vedeti un doctor pentru a imbiba apa (contra cost bineinteles) cu diverse pastile pentru dureri, antibiotice, medicamente pentru inima, colesterol, astm, epilepsie sau probleme psihiatrice, sustine AP. Totul este gratis.

Alte “biosolide” gasite in apa de baut includ medicamente antifungice si bisfenol A, plasticul toxic gasit in unele ape imbuteliate pe care oamenii, in mod ironic, le consuma pentru a evita apa de la robinet.

In timp ce profesionistii farmaceutici si cei in tratarea apei neaga in mod normal existenta medicamentelor prescrise in conductele publice de apa si in apa de baut, Mary Buzby, directoare pentru tehnologia mediului la gigantul farmaceutic Merck, a fost putin mai cinstita in 2007.

“Nu exista niciun dubiu. Medicamentele farmaceutice sunt detectate in mediu si exista o temere reala ca acesti compusi, in cantitatile mici in care se gasesc, ar putea cauza efecte negative asupra sanatatii oamenilor sau a organismelor acvatice”, a remarcat dansa la o conferinta in 2007, sustine AP.

Si daca avem nevoie de o a doua opinie cu privire la antibioticele descoperite in apa de baut din Tucson, hormonii pentru sex descoperiti in apa de baut din San Francisco, si medicamentele pentru neliniste si atac de apoplexie descoperite in apa de baut din sudul Californiei, atunci exista insasi animalele.

Pestii prinsi in zona centralelor de tratare a apelor reziduale din apropierea a cinci orase majore americane contineau reziduuri de medicamente pentru tratarea colesterolului, tratarea presiunii ridicate a sangelui, a alergiei, tulburarilor bipolare si a depresiei, a raportat Discovery News in 2006.

Pestii masculi din raul St. Lawrence (in zona Montreal-ului) imbibat cu estrogen dezvolta ovare, a raportat Daniel Cyr de la Institutul National din Quebec pentru Cercetare Stiintifica, conform unei stiri publicate de Independent Post in 2008.

Si acum pestii din aceeasi zona prezinta semne ale antidepresivului Prozac in sistemele lor, sustine Universitatea din Montreal.

Acestea fara a mai tine cont de broastele feminizate — ce atat organe sexuale feminine cat si masculine — care sunt tot mai intalnite in canalele navigabile din SUA si chiar in iazurile periferice. Savantii considera ca este un fenomen care indica existenta unor daune foarte serioase cauzate asupra mediului inconjurator.

Cand savantii au studiat pestele hibrid bas expus la Prozac la Universitatea Clemson, ei au descoperit ca pestele a mentinut o pozitie la suprafata apei, uneori cu aripioarele dorsale scoase din apa, spre deosebire de pestii fara Prozac care au ramas pe fundul bazinului cu apa.

Daca ramane aproape de suprafata apei si mentine “o pozitie verticala in apa”, acest lucru ar putea creste sensibilitatea basului la predatori si i-ar putea reduce sansele de supravietuire, au raportat cercetatorii. De asemenea, basul cu Prozac a mancat mai putin decat pestele fara medicament.

O pierdere similara a comportamentelor de supravietuire a fost vazuta la crevetii expusi la Prozac. Acesti creveti sunt de 5 ori mai probabili sa inoate catre lumina decat sa se indeparteze de ea, astfel devenind mult mai expusi la predatori, rapoarteaza Southern Daily Echo news.

“Crustaceele sunt cruciale in lantul alimentar si daca comportamentul natural al crevetilor este modificat datorita nivelurilor de antidepresive existente in apa marilor atunci acest lucru ar putea submina in mod serios echilibrul natural al ecosistemului”, sustine dr. Alex Ford de la Institutul pentru Stiinte Marine din cadrul Universitatii din Portsmouth.

Timp de ani de zile, oficialii sanatatii publice au spus oamenilor ca, doar din cauza faptului ca basul si alti pesti au fost contaminati in apele lor cu clordan, PCB-uri si metilmercur, nu inseamna neaparat ca apa de baut nu este nesigura. Dar nivelurile de medicamente prescrise sunt gasite in pesti tocmai din cauza faptului ca apa de baut nu este sigura.

Martha Rosenberg este o jurnalista din Chicago.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură