Favoritul la învestitura republicană,Romney, crede că Rusia este "inamicul geopolitic numărul unu" al SUA

Candidatul la învestitura republicană, Mitt Romney.
Candidatul la învestitura republicană, Mitt Romney. (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

Mitt Romney, candidat favorit la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din SUA, a declarat că Rusia este "inamicul geopolitic numărul unu" al Statelor Unite.

Într-un interviu acordat CNN, Romney a spus că Rusia "se aliniază cu cei mai răi actori ai lumii", inclusiv Siria şi Iran. "Rusia susţine în continuare Siria. Susţine Iranul - a luptat împotriva noastră în ceea ce priveşte sancţiunile dure pe care am vrut ca lumea să le impună împotriva Iranului. Rusia nu este un personaj prietenos pe scena mondială", a spus Romney.

De asemenea, el a criticat discuţiile recente pe care le-a avut preşedintele american Barack Obama cu omologul său rus Dmitri Medvedev, la summitul pentru securitate nucleară de la Seul.

"Acţiunile făcute până în prezent, care, spune el, permit resetarea relaţiilor cu Rusia, nu au funcţionat deloc", a spus Romney.

Potrivit CNN, Obama i-ar fi spus lui Medvedev la summit: "Aceastea sunt ultimele mele alegeri. După ce voi fi ales, voi da dovadă de mai multă flexibilitate". Discuţia a fost surprinsă de un microfon uitat deschis.

Romney a apreciat că această declaraţie este "alarmantă şi tulburătoare".

"Rusia este un inamic geopolitic... iar ideea că preşedintele nostru (...) planifică să facă ceva ce nu este dispus să spună poporului american înainte de alegeri este ceva ce consider foarte, foarte alarmant", a spus Romney.

Alegerile prezidenţiale americane vor avea loc în noiembrie 2012, iar învestirea în funcţie a noului lider american va avea loc în ianuarie 2013. Potrivit celor mai recente sondaje, Obama este favorit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe